Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté míří do Chorvatska

Policejní prezident plk. Petr Lessy podepsal 10. května 2012 na mezinárodní konferenci v chorvatské Pule „Memorandum o porozumění“, na základě kterého budou i letos čeští policisté vysláni k výkonu služby do Chorvatska. 

Chorvatsko je každoročně cílovou oblastí turistů z mnoha zemí, kteří zde tráví letní dovolenou. Kromě našich policistů zde v době dovolených už řadu let působí i policisté z dalších evropských států. Právě jejich policejní prezidenti a ředitelé se na konferenci v Pule sešli, aby, stejně jako plk. Lessy, se svým chorvatským protějškem memorandum podepsali.
 
Do oblíbených letovisek Omiš a Šibenik zamíří letos 8 policistů Policie České republiky, 6 policistů a 2 policistky, aby ve spolupráci s chorvatskými kolegy dohlíželi na bezpečnost našich turistů a zjednodušili jim situaci v případech možných komplikací, které by v souvislosti s pobytem a dopravu do míst dovolených mohly nastat. Naši policisté působí v Chorvatsku v době od 1. července do 31. srpna už několik let a turisté si jejich přítomnost velmi chválí. Služba probíhá ve společných hlídkách s chorvatskými kolegy – vždy jeden chorvatský a jeden český policista. Policisté slouží ve služebním stejnokroji Policie České republiky a jsou tak snadno k rozeznání od kolegů z jiných zemí. Často je tak turisté oslovují přímo na ulici. Každoročně zde řeší desítky případů a kromě českých občanů pomáhají například i Slovákům.
 
V případě problémů, například krádeže či dopravní nehody, stačí požádat operátora tísňové linky chorvatské policie o kontakt na českého policistu, který může pomoci s dalším postupem ve věci.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
11.05.2012

vytisknout  e-mailem