Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté mezi deváťáky ve Skuhrově nad Bělou

RYCHNOVSKO - Právní vědomí pubescentů 

V úterý dopoledne navštívila rychnovská preventistka Základní školu ve Skuhrově nad Bělou. Tuto vzdělávací instituci navštěvují rychnovští policisté opakovaně a na pozvání pedagogů hovoří s žáky a žákyněmi posledního ročníku, kteří brzy opustí devítiletku a s občanskými průkazy se vypraví dál do života. A právě proto je pedagogové spolu s policisty chtějí připravit na nástrahy života, se kterými se na své cestě mohou setkat.
 
Policisté proto hovoří o trestní odpovědnosti mladistvých a všech jevech, které lze do této tématiky pojmout. Neuplyne tak dlouhá doba a žáci i žákyně se stanou řidiči motorových vozidel; ostatně účastníky silničního provozu již dávno jsou. Proto se první blok besedy týkal mladých nezkušených řidičů a následků, které s sebou dopravní nehody přinášejí. Studenti nejprve shlédli film, který ve spolupráci s rychnovskou policií vytvořil zpravodajský server Orlický.net. Dokument divákům přináší záběry vozidel a míst, kde tyto automobily řízené mladými šoféry do dvaceti let, havarovaly. Jednalo se o tragické nehody, k nimž došlo v rychnovském regionu a při nichž hlavní příčinou byla nezkušenost řidičů a také v mnohých případech alkohol. Tragickým důsledkem je pak vyhaslý mladý život, nebo aktéři nehod zůstávají po celý svůj život tragédií poznamenáni, a to jak po psychické stránce, tak i po fyzické. Nehodám přitom jde často předejít. Pravidlem číslo jedna je nesedat za volant pod vlivem alkoholu či drog. Spolujezdci si musí uvědomit, že řidičovi naprosto vkládají svůj život do jeho rukou. Měli by si položit otázku, zda stojí za to riskovat vlastní život a usednout do auta, které řídí nezkušená či podnapilá osoba.
 
Protože brzy budou všichni žáci a žákyně, za nimiž policisté přišli,  již trestně odpovědní, preventistka jim vysvětlila základní rozdíly mezi přestupky a přečiny a zločiny. Trestně odpovědným se stává každý jedinec, den po svých patnáctých narozeninách.
Jednou ze zásadních informací na toto téma je fakt, že rozhodující mezi přestupkem a přečinem není vždy výše škody, jak se mnozí domnívají. Existuje celá řada přečinů a zločinů, kdy vzniklá škoda není rozhodující. Jde například o sprejerství, loupež a další.
Problémy na půdách středních škol a druhých stupních základních škol bývají i se šikanou. V poslední době se poměrně rozšiřuje tzv. kyberšikana, což je šikana provozovaná prostřednictvím moderních komunikačních technologií.
Policistka se na závěr zmínila i o dalším negativním jevu - drogách a alkoholu. Návykové látky často sehrávají významnou roli v době, kdy se mladiství   dostávají do konfliktu se zákonem. Ztrácejí zábrany, dopouštějí se krádeží, vandalismu, pouštějí se snadněji do fyzických sporů a podobně.
Setkání se studenty posledního ročníku mělo být spíše informativní a v tomto duchu se doufejme uskuteční i schůzka u další třídy příští školní rok.

por. Mgr. Alena Kacálková
29. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem