Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté mají k dispozici nové unikátní mobilní operační centrum

Pražští policisté ze speciální pořádkové jednotky začnou jako první používat nový speciální nákladní automobil. 

Jedná se o vozidlo Mecedes-Benz Arocs 2542 L NR se speciální nástavbou vyrobenou v České republice. Vozidlo je koncipováno jako nezávislé mobilní pracoviště, které bude prioritně využíváno pro společné zásahy integrovaného záchranného systému, při rizikových bezpečnostních opatřeních, dále při bezpečnostních opatřeních s účastí většího počtu osob (stovky, tisíce), mimořádných opatřeních jako je např. pátrání po pohřešovaných osobách či při živelných pohromách na území hlavního města Prahy.

Vozidlo je rozdělené na dvě samostatná pracoviště s kapacitou až dvanácti policistů s plným přístupem do systémů Policie ČR, s vlastním zdrojem elektrické energie včetně patřičné zálohy. Nástavba má vysouvací pravý bok, díky němuž lze okamžitě rozšířit vnitřních prostor pracoviště. Při vstupu do zástavby vozidla lze použít dva samostatné vchody (zadní a boční).

Komplexní systém vozidla obsahuje nejen technologické prostředky pro vytvoření propojení do policejních systémů, ale i rozšířené možnosti radiokomunikace, s možností např. vykrýt prostory s nedostatečným pokrytím mobilní sítě či signálem radiostanic používaných policisty. Doplňujícím vybavením jsou zařízení pro pátrací akce, jako je lokalizace jednotlivců v nepřístupném terénu, osobní termovize a další. Vozidlo má samostatnou vlastní ochranu doplněnou i o celookruhový systém kamer, včetně střešních.

 „Velmi si vážím spolupráce s hlavním městem Prahou, která přetrvává již mnoho let. Díky daru, který jsme získali, mohlo být zakoupeno zcela unikátní a specifické vozidlo, které bude využíváno policisty speciální pořádkové jednotky při mimořádných událostech a bezpečnostních opatřeních. Vozidlo policisté sami navrhli tak, aby jim co nejvíce vyhovovalo ve  službě při zajišťování veřejného pořádku a zajišťování bezpečnosti ve městě. Jsem si jist, že mobilní operační centrum usnadní práci nejen policistům, ale zároveň přispěje ke zlepšení vzájemné komunikace všech složek integrovaného záchranného systému při společném nasazení,“ řekl brig. gen. Tomáš Lerch.

Zajištění bezpečnosti Pražanů a návštěvníků našeho města a ochrana majetku občanů je naší klíčovou prioritou. Proto hlavní město neváhalo s poskytnutím daru na pořízení tohoto vozidla pražské policii, se kterou má roky výbornou spolupráci. To bude nasazováno v případě potřeby přímo v ulicích a bude tak pomáhat chránit občany a návštěvníky metropole,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

 „Udržení a zároveň posílení vysoké úrovně standardu bezpečnosti v Praze je moji dlouhodobou prioritou, proto jsem velice rád, že jsem přesvědčil své kolegy na Radě města k pořízení tohoto unikátního mobilního operačního centra ve výši 30 mil. Kč. Vozidlo přispěje k zajištění větší bezpečnosti pro Pražany a to zejména v případech, kdy je potřeba operativně řídit síly a prostředky na místech vzniku mimořádných událostí. Vozidlo bude využíváno v situacích, kdy je potřeba vytvořit řídící štáb, ve kterém budou zasedat zástupci složek integrovaného záchranného systému, Městské policie, Magistrátu hl. m. Prahy popřípadě dalších složek, potřebných k řešení vzniklé mimořádné události. Dále bude vozidlo využíváno při bezpečnostních opatřeních, jako jsou velká shromáždění, koncerty, fotbalová utkání či jiné bezpečnostní akce,“ uvádí náměstek primátora hl. m. Prahy pro bezpečnost Ing. Petra Hlubuček.

Celková cena vozidla i s kompletní nástavbou, kterou uhradilo hlavní město Prahy je třicet milionů korun.

Video představení vozidla : Policie ČR: Předání vozidla SPJ - YouTube

Video mobilní operační centrum: Policie ČR: Mobilní operační centrum SPJ - YouTube

V případě zájmu o surový videozáznam mobilního operačního centra - volejte na tel. 603 190 560.

3.2.2022
mjr. Ing. Eva Kropáčová

Odkazy do noveho okna

1 IMG_1815

1 IMG_1815 

Detailní náhled

2 IMG_1832

2 IMG_1832 

Detailní náhled

3 IMG_1872

3 IMG_1872 

Detailní náhled

4 IMG_1991

4 IMG_1991 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem