Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté kontrolují opatření ze země, i ze vzduchu

KRAJ - V rámci vyhlášení nouzového stavu kontrolují středočeští policisté dodržování vládních nařízení. V terénu jsou policejní hlídky, ze vzduchu monitoruje situaci policejní dron. 

Středočeští policisté se nejen v pracovní dny, ale i o víkendech, věnují kontrolám dodržování krizových opatření, která jsou spojena
s vyhlášením  nouzového stavu Vládou ČR ze dne 12. března 2020.

Od tohoto data byl omezen a upraven volný pohyb občanů na území ČR (vyjma několika výjimek: cesta do zaměstnání a zpět, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, nezbytně nutné cesty k obstarání základních životních potřeb, pohyb v přírodě nebo parcích), další  omezení se týkala pohybu na veřejně dostupných místech, a v neposlední řadě byl vyhlášen zákaz pobytu - na všech místech mimo domov -  bez ochranných prostředků dýchacích cest. dohled_02

Policisté provádějí od doby vyhlášení nouzového stavu kontroly dodržování všech krizových opatření (již provedli na 53 tisíc kontrol). O tomto víkendu se navíc ještě intenzivněji zaměřují také na silniční provoz. I přesto, že se po vyhlášení nouzového stavu značně proměnil i "život" na silnicích a provoz ve všední dny je téměř totožný jako o svátcích či víkendech, jsou řidiči, kteří nouzového stavu zneužívají a příliš nerespektují bezpečnost na silnicích, zejména s ohledem na dodržování nejvyšší povolené  rychlosti. Za více než dva týdny vyhlášeného nouzového stavu řešili středočeští policisté více než 300 řidičů (cca 15 denně), kteří rychlost překročili. Přes dvě stovky z nich bude řešeno ve správním řízení, kde kromě jiného hrozí i sankce zákazu řízení vozidel. A právě i s ohledem na tyto řidiče je na silnicích středočeského kraje ještě více policejních hlídek, které situaci monitorují.

Kontroly vládních nařízení provádějí ještě intenzivněji také policisté z pořádkové služby a kriminalisté, a to zejména po zkušenostech z minulého víkendu, kdy lidé zaplňovali mnohá parkoviště a hromadně navštěvovali různá turisticky atraktivní místa. Na situaci reagovali i někteří starostové měst a obcí a  z důvodu možného opakování této situace uzavřeli parkoviště a zamezili vstup do některých turisticky atraktivních cílů. Středočeská policie rovněž využila - zejména k monitoringu CHKO Brdy - dron. I ze záběrů (odkazy pod článkem) je zřejmý minimální pohyb osob, lidé vládní nařízení respektovali, byly zaznamenány pouze "jednotky" návštěvníků. Téměř totožná byla situace i v Českém ráji. Policisté udělili jednu pokutu za nerespektování zákazu vjezdu, a zhruba tři desítky řidičů, kteří chtěli toto turistické místo navštívit, otáčeli zpět. 

Kontroly krizových opatření v rámci nouzového stavu budou policisté provádět až do doby jejich odvolání. Cíl ale máme všichni stejný - dodržováním vládních nařízení a zodpovědným a ohleduplným chováním k sobě, ale i ostatním, docílit  k zastavení  šíření nákazy novým koronavirem a "uzdravení" republiky. Pokud už tedy někdo vyrazí do přírody, pak je vhodné vyhledávat méně zalidněná místa a lokality nezapomínat na používání ochranných prostředků.

Zaběry z dronu:

https://youtu.be/8NMIb4ykL_k

Kontroly Kokořínsko

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského  kraje
5. dubna 2020
 

Odkazy do noveho okna

měření rychlosti

měření rychlosti 

Detailní náhled

dohled_04

dohled_04 

Detailní náhled

dohled_03

dohled_03 

Detailní náhled

dohled_01

dohled_01 

Detailní náhled

dohled_02

dohled_02 

Detailní náhled

Český ráj_01

Český ráj_01 

Detailní náhled

Český ráj_02

Český ráj_02 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem