Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté kontrolují chatové oblasti

JIHLAVSKO: Do preventivně pátrací akce byl nasazen také policejní vrtulník 

kontrola chat 4. 12. 2012kontrola chat 4. 12. 2012
Policisté Územního odboru Jihlava připravili na úterý 4. prosince rozsáhlou akci zaměřenou na kontrolu chatových oblastí. Do akce se zapojili policisté pořádkové policie, policejní psovodi a nasazen byl také policejní vrtulník s termovizní kamerou.
 
V letošním roce prověřují policisté na Jihlavsku v období od ledna do konce října celkem 63 případů krádeží vloupáním do rekreačních objektů. Pachatelé při nich způsobili majitelům chat a chalup odcizením věcí a poškozením rekreačního objektu a jejího zařízení celkovou škodu přibližně 900 tisíc korun. Policistům se podařilo již téměř 45 procent těchto případů objasnit, po pachatelích zbývajících krádeží pátrají.
Vloni došlo v průběhu celého roku k 53 vloupáním do rekreačních objektů, kdy škoda přesáhla částku 540 tisíc korun. 
Letos se tak počet vloupání v porovnání s loňským rokem zvýšil.
 
 
 
V současném a nadcházejícím období se riziko vloupání do rekreačních chat zvyšuje. Chatové oblasti se staly opuštěnými a majitelé navštěvují své chaty jen velmi zřídka. Této situace by mohli využít pachatelé k vloupání, ať již s cílem odcizit cokoli co má nějakou hodnotu a lze to prodat nebo k přespání. Krádeží věcí tak pachatelé způsobí majitelům chat nemalé finanční ztráty. Škody, a v mnoha případech jsou větší než způsobené odcizením věcí, vznikají po vloupání do objektu také poškozením chaty a jejího vybavení. Pachatel se chová převážně bezohledně a často zničí všechno, co nemůže odcizit. V některých případech si v chatě pachatel zatopí nebo během svého pobytu v objektu využívá různé elektrospotřebiče, které ale při odchodu nechá zapnuté a v důsledku toho dojde k požáru a zničení celé chaty.
 
Policisté provádějí v chatových oblastech po celý rok nepravidelné preventivní kontroly. V zimních měsících jsou intenzivnější a na tyto lokality se zaměřují také policejní psovodi.
Na úterý 4. prosince dopoledne připravili policisté na Jihlavsku rozsáhlou preventivně pátrací akci, do které byl nasazen větší počet policistů, psovodů a policejní vrtulník. Policisté předem vytipovali chatové oblasti na Jihlavsku a Polensku, které v úterý kontrolovali. Posádka vrtulníku byla po celou dobu akce komunikačně propojena s policisty provádějícími kontroly přímo v chatových oblastech. Policisté ve vrtulníku za použití termovizní kamery monitorovali chatovou oblast a zjišťoval, zda objekty nevykazují známky vloupání. Policisté a psovodi chaty systematicky kontrolovali a aktuálně pracovali s informacemi přijatými od posádky vrtulníku.
„Policisté za podpory letecké služby propátrávali vytipované chatové oblasti s cílem zadržet pachatele této trestné činnosti. Akce měla i preventivní charakter, kdy každá zkontrolovaná chata byla policisty označena letáčkem o provedené kontrole. V minulosti se nám akce tohoto typu velice osvědčily a přinesly i velice dobré výsledky,“ řekl plk. Mgr. Petr Hnízdil, zástupce vedoucího Územního odboru Jihlava s tím, že tato akce nezůstane ojedinělou, policisté se i nadále budou v zimních měsících na chatové oblasti zaměřovat a provádět zde za účelem ochrany majetku občanů kontroly.
 
Majitelům rekreačních objektů doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci.
Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým  zabezpečením  a nechanickými zábrannými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice.
Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. 
Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při vloupání do chaty použít. Jedná se především o sekery, nářadí  a předměty, které je možné využít k páčení. 
Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat.
Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech. 
Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a případ neprodleně oznámil policii.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. prosince 2012

 

Odkazy do noveho okna

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

kontrola chat 4. 12. 2012

kontrola chat 4. 12. 2012 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem