Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Policisté kontrolovali víkendové příbytky

KRAJ: Při poslední akci nezjistili žádné nedostatky. /VIDEO/ 

V rámci našeho kraje provádí jihomoravští policisté namátkové kontroly i opuštěných víkendových příbytků. Ty se často stávají terčem nenechavců, kteří zde hledají nejrůznější věci, které pak mohou rychle zpeněžit. V chatových osadách hlídky zjišťují především, zda jsou řádně zabezpečeny dveře a okna. Po kontrole pak na viditelném místě nechávají kontrolní lístky. Na přední straně tohoto tiskopisu je uvedené datum provedené kontroly ale i telefonní číslo zdejších policistů, kteří mají v těchto lokalitách výbornou osobní a místní znalost. Poslední podobná akce se uskutečnila i v úterý i na Strážnicku. Hlídky vyrazily ke kontrole prázdných chat v rekreační oblasti Lučiny, kdy byl do akce kromě několika policistů nasazen i služební pes. Ze vzduchu navíc celou oblast monitorovali kolegové z Letecké služby. Během dopoledne tak bylo zkontrolováno na dvě stovky příležitostných příbytků. Policisté naštěstí nezjistili žádné větší nedostatky.

Prevence se musí vyplatit.

1. Nejčastěji vnikají pachatelé do chat násilným překonáním dveří a oken (vysazení, vyháčkování, vyražení, vypáčení či prokopnutí), věnujte proto dostatečnou pozornost jejich zabezpečení bezpečnostními zámky a západkami, zpevnění zárubně ocelovým pásem apod.
2. Klíče nenechávejte uschované na okýnkách, pod květináči, rohožkami apod.
3. Při dlouhodobé nepřítomnosti odvezte z chaty cenné předměty. Pachatelé se zaměřují především na elektroniku (TV, rychlovarné konvice, MW trouby, rádia, dalekohledy), ale i na nádobí, potraviny, alkohol a oděvy. Často bývá odcizeno též nářadí, vrtačky a sekačky na trávu.
4. Věnujte pozornost i zabezpečení kůlen a přilehlých objektů.
5. U oken zavírejte okenice, tyto je vhodné doplnit o elektronické zabezpečení. Zvažte zabezpečení oken pomocí mříží.
6. Dbejte na kvalitu uzávěrů, kování, okenních překladů a parapetů u oken, stejně jako na kvalitu zámků, zárubní a pantů dveří.
7. Myslete i na bezpečnost balkonových oken a dveří, zvažte instalování uzamykacího systému klika-klika nebo knoflík-klika s bezpečnostní cylindrickou vložkou.
8. Odstraňte "lákadla" (viditelně umístěné cenné předměty, otevřená okna a dveře, dostupné žebříky,...)
9. Zvažte pojištění objektu.
10. Nepodceňujte sousedskou všímavost, spolupracujte mezi sebou i s policií.

por. Petr Vala, 16. února 2022.

Odkazy do noveho okna

Foto č. 1

Foto č. 1 

Detailní náhled

Foto č. 2

Foto č. 2 

Detailní náhled

Foto č. 3

Foto č. 3 

Detailní náhled

Foto č. 4

Foto č. 4 

Detailní náhled

Foto č. 5

Foto č. 5 

Detailní náhled

Foto č. 6

Foto č. 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem