Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté kontrolovali ubytovny, zábavní podniky a vozidla

JIHLAVSKO: Sedmnáctiletý chlapec měl přes dvě promile alkoholu. 

V noci z pátku 22. dubna na sobotu proběhlo na Jihlavsku rozsáhlé policejní opatření. „Opatření zahrnovalo tři samostatné akce, které byly zaměřené na kontrolu ubytoven, zábavních podniků a silniční kontroly“, řekl zástupce vedoucího Územního odboru Jihlava plk. Mgr. Petr Hnízdil.
Při policejní akci s názvem “Prevence“ se policisté zaměřili na kontrolu restauračních zařízení, barů, heren a podniků s hudební produkcí. Kontrolovali v nich dodržování zákazu podávání a prodeje alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším osmnácti let. A dále zda těmto osobám není v provozovnách umožňována hra na výherních hracích přístrojích. „Počet osob mladších osmnácti let, které konzumují alkohol, se, bohužel, stále mírně zvyšuje a snižuje se také věk dětí, které s jeho požíváním začnou. Naším hlavním cílem je zaměřit se na provozovatele a zaměstnance zábavních podniků, kteří alkohol v rozporu se zákonem dětem nebo mladistvým prodávají“, sdělil plk. Hnízdil.
Souběžně s opatřením “Prevence“ se konala dopravně bezpečnostní akce. „Kontrola dodržování zákazu požívání alkoholu u řidičů vozidel je dlouhodobě jednou z našich hlavních priorit. V tomto směru jsme již zaznamenali pozitivní vývoj, kdy se snižuje počet dopravních nehod, při kterých zjistíme, že řidič způsobil nehodu pod vlivem alkoholu“, řekl vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava npor. Radek Hamža. V roce 2009 policisté v době od ledna do 22. dubna zjistili požití alkoholu u patnácti viníků nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném období devět a letos evidujeme do dnešního dne čtyři takové dopravní nehody.
Při třetí policejní akci se policisté zaměřili na kontrolu jihlavských ubytoven a cizinců, kteří jsou v nich ubytováni.
 
„Celkově byly do policejního opatření nasazeny čtyři desítky policistů pořádkové, dopravní a cizinecké policie a dále strážníci městské policie. Kontroly zábavních podniků a vozidel prováděli policisté na Jihlavsku, Polensku, Telčsku i Třešťsku“, řekl velitel akce kpt. Mgr. Jan Farka.
 
Akce byla zahájena v pět hodin večer instruktáží policistů zapojených do policejního opatření. Poté se v Jihlavě dvě desítky policistů rozdělily do dvou skupin a začaly s kontrolami ubytoven na ulici Srázná a na ulici Helenínská. Žádné nedostatky během přibližně dvouhodinové kontroly nezjistily.
Do policejního opatření se současně připojily policejní hlídky Dopravního inspektorátu Jihlava a obvodních oddělení v Polné, Telči i Třešti. Započala tím dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili především na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholu řidiči vozidel před nebo během jízdy. Při silničních kontrolách ale pozornosti policistů neunikly ani další případné dopravní přestupky. Dopravně bezpečnostní akce skončila ve čtyři hodiny ráno.
 
V době od osmi do deseti hodin večer a po půlnoci od jedné do tří hodin se policisté zaměřili na kontrolu zábavních podniků.
 
V první části zkontrolovali policisté v Jihlavě třináct restaurací, barů, heren a podniků s hudební produkcí. Odhalili čtyři chlapce mladší osmnácti let pod vlivem alkoholu a osobám, které jim požití alkoholu umožnily, uložili blokové pokuty. V restauračním zařízení na ulici Vrchlického naměřili u šestnáctiletého mladíka hodnotu 0,52 promile alkoholu. V baru na ulici Kollárova nalezli policisté tři šestnáctileté chlapce, kteří tvrdili, že u sebe nemají doklady k prokázání totožnosti. Sdělili smyšlená data narození a tvrdili, že už jim bylo osmnáct. Při kontrole policisté zjistili, že je chlapcům šestnáct let a o svém věku lhali. Při dechové zkoušce jim naměřili hodnoty od 0,16 do 0,3 promile alkoholu. Všechny čtyři podnapilé chlapce policisté předali rodičům.
Na Polensku provedli policisté kontrolu šesti zábavních podniků a to v Polné, Ždírci, Dobroníně a Stříteži. Žádnou podnapilou osobu mladší osmnácti let zde nenalezli.
V Třešti provedli policisté kontrolu ve třinácti zábavních podnicích, v žádném z nich opilého mladistvého nenalezli. Dále vyjeli do obce Batelov, kde zkontrolovali dva zábavní podniky. V jednom z nich policisté nalezli sedmnáctiletého chlapce, kterému při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,33 promile alkoholu. Opilého hocha předali rodičům, nyní policisté zjišťují, kdo mu požití alkoholu umožnil.
 
V druhé části, která proběhla po půlnoci, zkontrolovali policisté v Jihlavě pět podniků s hudební produkcí.  Podnapilou dívku nalezli v zábavním podniku na ulici Žižkova. I tato dívka se snažila policisty oklamat a řekla jim o svém věku nepravdivé údaje. Policisté zjistili, že je dívce patnáct let a při dechové zkoušce jí naměřili hodnotu 1,33 promile alkoholu. Další čtyři opilé mladistvé ve věku šestnáct a sedmnáct let policisté odhalili v podniku na ulici Křižíkova. U třech dívek policisté naměřili při dechové zkoušce hodnoty od 0,61 do 1 promile alkoholu. U sedmnáctiletého chlapce zjistili hodnotu 2,04 promile alkoholu. Všechny podnapilé mladistvé policisté předali rodičům.
V Polné proběhla kontrola ve čtyřech zábavních podnicích. V žádném z nich policisté osobu mladší osmnácti let pod vlivem alkoholu nenalezli.
V Telči zkontrolovali policisté šest zábavních podniků. Podnapilou šestnáctiletou dívku nalezli v podniku na ulici Masarykova. Dívce naměřili hodnotu 0,31 promile alkoholu. Dvě opilé mladistvé nalezli policisté na ulici Cihelna. Patnáctileté dívce naměřili hodnotu 0,33 promile alkoholu a o rok starší kamarádce 0,77 promile alkoholu. Další dvě opilé osoby mladší osmnácti let policisté odhalili na ulici Na Hrázi. Při kontrole vozidla si všimli dívky a chlapce, kteří jevili známky podnapilosti. Dechová zkouška ukázala u šestnáctiletého chlapce hodnotu 0,49 promile alkoholu a u sedmnáctileté dívky hodnotu 0,47 promile alkoholu. Policisté nyní zjišťují, kdo mladistvým požití alkoholu umožnil.
 
 „Při policejní akci s názvem “Prevence“ zkontrolovali policisté v Jihlavě, na Polensku, Telčsku a Třešťsku celkem devětačtyřicet zábavních podniků a odhalili patnáct podnapilých mladistvých. Všechny osoby mladší osmnácti let, u kterých policisté zjistili požití alkoholu, předali rodičům nebo jiným oprávněným osobám“, řekl velitel akce kpt. Farka.
 
 
„O velikonočních svátcích lidé tradičně konzumují alkoholické nápoje ve větší míře, což s sebou přináší nebezpečí, že za volant usedne opilý řidič. Dopravně bezpečnostní akce působí na tento jev preventivně“, řekl vedoucí dopravního inspektorátu npor. Hamža.
Zvláště o Velikonočním pondělí se chystá vyjet během dopoledne mnoho mužů na jízdním kole. Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje. Cyklista se při pádu na zem téměř ve všech případech bolestivě a často i vážně zraní.
„Mnoho lidí si neuvědomuje, že i cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týče požívání alkoholu platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel“, zdůraznil npor. Hamža s tím, že při případné silniční kontrole nebo dopravní nehodě či havárii, kdy policisté zjistí, že cyklista alkohol požil, bude za přestupek proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích postižen dle zákona.
 
Dopravně bezpečnostní akce, která proběhla v noci z pátku 22. dubna na sobotu, není o tomto prodlouženém víkendu jedinou a řidiči můžou počítat se zvýšeným počtem silničních kontrol v celém jeho průběhu.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
23. dubna 2011
Odkazy do noveho okna

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

policejní opatření 22. 4. 2011

policejní opatření 22. 4. 2011 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem