Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali rychlost a upozorňovali řidiče na rizika zimního období

KRAJ - I přes sněhovou nadílku a velké mrazy bylo nejčastějším prohřeškem řidičů nedodržení nejvyšší dovolené rychlosti, a to celkem v 81 případech. 

3Na konci uplynulého týdne, během čtvrtka 11. února  a pátku 12. února se na území celého Libereckého kraje uskutečnila celorepubliková dopravně bezpečnostní akce „Speciální kontroly dodržování rychlostních limitů“, která byla primárně zaměřena na kontrolu dodržování stanovené rychlosti jízdy v obci i mimo obec. 

Kromě toho, že se policisté zaměřovali zejména na rychlost, sledovali i problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní. Zaměřovali se mimo jiné i na pátrání po osobách, motorových vozidlech a věcech. 

Do akce bylo nasazeno téměř pět desítek policistů jak z pořádkové, tak i z dopravní služby, kteří během uvedených dvou dnů zkontrolovali 264 vozidel.  Zjistili 134 dopravních přestupků, z nichž 10 oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zbylých 124 přestupků vyřídili na místě příkazem a uložili za ně pokuty v celkovém součtu 62.200,- korun.

Přestože počasí nebylo v těchto dnech příliš příznivé a v souvislosti s velkými mrazy a sněhovou nadílkou bychom očekávali, že řidiči stáhnou nohu z plynu, ukázalo se, že mnohé z nich  zimní počasí neodradilo od rychlé jízdy. Nejčastějším přestupkem, kterého se řidiči dopustili, bylo v 81 případech nedodržení nejvyšší dovolené rychlosti, kde policisté uložili celkem 78 blokových pokut v celkovém součtu 42.800,- korun a 3 řidiče oznámili správnímu orgánu. Následoval špatný technický stav vozidel, který zjistili celkem ve 14 případech. Bezpečnostní pásy nepoužilo 11 řidičů a v jednom případě nebyl použit zádržný systém. Celkem 11 řidičů za jízdy telefonovalo nebo drželo jiné hvorové či záznamové zařízení.  Dva řidiči neměli dálniční známky. 

Policisté dále zjistili u dvou  řidičů, že usedli za volant pod vlivem alkoholu, s naměřenou hodnotou do 1 promile. 

Během akce se podařilo policistům z Oddělení služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v Jilemnici zadržet pachatele s odcizeným jízdním kolem. Případem se dále zabývají jilemničtí policisté. 

Dopravně bezpečnostní akce byla sice prioritně zaměřena na dodržování rychlostních limitů, ale policisté ve spolupráci s krajskou koordinátorkou  BESIP Mgr. Markétou Novotnou a Týmem silniční bezpečnosti v rámci prevence také rozdávali řidičům brožuru „V zimě na silnicích“.

Policisté se v těchto dnech v rámci silničních kontrol zaměřují na připravenost vozidel a dalších účastníků silničního provozu. Upozorňují je na rizika spojená se zimním obdobím. „Nízké teploty, špatná viditelnost, vozovky i vozidla pokrytá sněhem, ledem, námrazou nebo uvíznutí v koloně kvůli neprůjezdné silnici. Jízda v zimě má svá specifika, připraveno musí být nejen vozidlo, ale i samotný řidič." zdůrazňujeJan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje

6BESIP Libereckého kraje připravil společně se svými partnery, Týmem silniční bezpečnosti, Policií ČR a Libereckým krajem, brožuru včetně soutěže, jejímž smyslem je informovat zejména řidiče o tom, jak se v zimním období chovat na silnicích a na co si dát pozor tak, aby neohrozili sebe ani ostatní.

„Cílem vydané brožury je připomenout účastníkům silničního provozu obecná i méně známá pravidla, která jim v zimním čase pomohou nejen ke klidné, ale hlavně bezpečné cestě. Jízdu v zimě doprovází řada rizik, která jsou bohužel spojena s možným způsobením dopravní nehody a ohrožením posádky vozu a ostatních účastníků silničního provozu,“ uvádí ředitel Týmu silniční bezpečnosti

Oslovení řidiči obdrželi od policistky z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a od krajské koordinátorky BESIP praktické dárky v podobě škrabek na led či smetáčků na sníh. 


16. 2. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem