Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté kontrolovali řidiče, zda se plně věnují řízení

KRAJ – Od pondělí do pátku se středočeští policisté zaměřili hlavně na to, zda řidiči za jízdy netelefonují. 

V týdnu od pondělí 14. září do pátku 18. září 2020 proběhla dopravně bezpečnostní akce ve Středočeském kraji, která byla zaměřená na kontroly dodržování pravidel silničního provozu, především pak na věnování se řízení. Tyto kontroly probíhaly celý pracovní týden na silnicích a dálnicích ve Středočeském kraji a bylo do nich nasazeno 274 policistů, kteří kontrolovali především to, zda řidiči při jízdě nepoužívají mobilní telefon, který nesmí za jízdy držet v ruce.

Používání mobilního telefonu za jízdy a nedostatečné věnování se řízení je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Bohužel se velmi často setkáváme s případy, kdy řidiči za jízdy drží v ruce mobilní telefon, telefonují, posílají SMS zprávy, anebo se z jiného důvodu nedostatečně věnují řízení a dění v silničním provozu.

Hlídky středočeských policistů se samozřejmě zaměřily i na dodržování dalších ustanovení pravidel silničního provozu podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Současně se hlídky zaměřily na pátrání po osobách, věcech, odcizených vozidlech, problematiku ilegální migrace, převážení drog, jízdu pod vlivem omamných a psychotropních látek apod.

Během celého týdne zkontrolovali  policisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje celkem 1759 řidičů a jejich vozidel a zaměřili se nejen na řidiče osobních, ale i řidiče nákladních vozidel,kdy zjistili 357 dopravních přestupků. Celkem 45 řidičů policisté odhalili při jízdě s mobilním telefonem v ruce. V 6ti  případech policisté zjistili, že řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu a ve 2  případech pod vlivem drog. Celkem 30 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost, 87 nepoužilo při jízdě bezpečnostní pásy a 16 jich vyjelo na dálnici bez platné dálniční známky.  
Při této dopravně bezpečnostní akci středočeští policisté nasadili také speciální a moderní techniku, jako jsou například monokulární dalekohledy, dále prováděli vizuální kontrolu řidičů, kdy se zaměřili i na řidiče nákladních vozidel.

V podobných akcích budeme i nadále pokračovat především z preventivních důvodů.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
21. září 2020

vytisknout  e-mailem