Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté kontrolovali řidiče

Hlavně na řidiče kamionů a nákladních vozidel se zaměřili moravskoslezští policisté při doprvně bezpečnostní akci 

Dopravně bezpečnostní akce - tisková zpráva

V rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu uskutečnili policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje v týdnu od pondělí 14. února do neděle 21. února dopravně bezpečnostní akci. Zaměřili se zejména na důkladnou kontrolu technického stavu vozidel, na dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí a na dodržování přestávek a dob odpočinků. Do akce bylo zapojeno celkem 179 policistů krajského ředitelství a 3 pracovníci Krajského úřadu.

Během trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 944 vozidel. Patnáct řidičů nedodrželo zákonem danou bezpečnostní přestávku a dobu jízdy, šest překročilo povolenou hmotnost vozidla. Směrnice Evropského parlamentu a Rady, tzv. ADR a AETR porušilo dalších šest profesionálních řidičů. S dodržováním zákona o provozu na pozemních komunikacích měli problémy také dva kontrolovaní cyklisté.

Celkové výsledky akce

Policisté zjistili celkem 302 přestupků, z nichž 221 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 81 oznámili odborům dopravy příslušných úřadů. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 235 900,- Kč. Šestnácti řidičům, u kterých policisté pojali podezření, že se budou vyhýbat správnímu řízení, uložili kauce v celkové výši 270 000,- Kč. Během dopravně bezpečnostní akce policisté vypátrali také jednu celostátně hledanou osobu a zjistili dva trestné činy. S mužem, který řídil bez řidičského průkazu, zahájili zkrácené trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Dalšího muže zadrželi policisté dálničního oddělení Ostrava těsně poté, co se vloupal do osobního vozu.


por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
21.2.2011
 

vytisknout  e-mailem