Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté kontrolovali ranní vlaky

Při preventivní akci policisté kontrolovali především vlaky a nádraží 

      V pondělí 7. listopadu v brzkých ranních hodinách se sešli policisté Územního odboru PČR Praha venkov – JIH společně s pracovníky preventivně informační skupiny Praha – venkov a novináři na některých Obvodních odděleních daného území. Po rozdělení úkolů a instruktáži se rozdělili na několik skupin.
 
     Některé hlídky policistů se vydali kontrolovat vozidla na příjezdových cestách vedoucích do chat. Jiné policejní hlídky  kontrolovali přímo do chaty. Nprap. Markéta Johnová a nprap. Štěpánka Zatloukalová z  preventivně informační skupiny s kolegy a novináři kontrolovali cestujících ve vlacích odjíždějících směrem do Prahy a nádraží na této trase. Při zpáteční cestě se kontrole nevyhnuli ani cestující v opačném směru. Proč kontrola právě ve vlacích? Policisté ví, že ranními vlaky mohou pachatelé vloupání do chat odvážet svůj lup hlavně do Prahy, kde se pak snaží v bazarech a mezi závadovými osobami tento zpeněžit. Přítomnost policistů v ranních vlacích přivítali nejen samotní cestující, kteří často ranními vlaky odjíždí do zaměstnání, ale také samotní průvodčí. Ti se policistům a novinářům svěřili, že právě v ranních vlacích cestují osoby, které zrovna nevzbuzují důvěru. I přes brzkou ranní hodinu byli cestující vstřícní a přítomnost policistů vítali. Na samotných nádražích policisté prohlíželi i již otevřené restaurace, bufety a haly nádraží. I zde probíhala kontrola osob. Hlídky si všímaly také vozidel zaparkovaných před samotnými nádražími. Mnoho občanů si nechává svá vozidla právě na parkovištích před a v okolí nádraží. Zde vozidla brzy ráno odstaví a do Prahy odjíždí právě vlakem. Vrací se pak se zaměstnání odpoledne nebo až pozdě večer. Někdy zde vozidlo nechají i několik dní. A to dobře ví i zloději. Vozidla takto zaparkovaná se pak stávají objektem zájmu všech nenechavců. Majitelé vozidel v nich totiž také v mnoha případech nechávají na viditelných místech věci, které pachatel ukradne a prodá.
 
     Policisté se zaměřili také na vozidla, které brzy ráno odjížděli právě z oblastí chat. Žádného pachatele vloupání do chat se sice nepodařilo zadržet, ale někteří řidiči od policistů dostali pokutu. Zejména za nesvícení, nepřipoutání, ale také bylo dost řidičů, kteří porušili zákaz vjezdu. Právě při takovýchto kontrolách byl zadržen muž po kterém bylo vyhlášeno pátrání z důvodu zjištění jeho pobytu. Byl převezen na služebnu k provedení nezbytných úkonů a poté byl propuštěn.
 
     Preventivně bezpečnostní akce trvala do devíti hodin a i přesto, že nebyl zadržen žádný pachatel považují policisté její výsledek za úspěšný. Při uskutečňování podobných akcí nejde jen o počty zadržených, ale zejména o prevenci, která v tomto případě byla úspěšná a patří ke každodenní činnosti policie. Policisté byli vidět a lidé s nimi mohli mluvit. Akce nebyla ojedinělá a v realizaci dalších budou policisté Prahy venkov - JIH pokračovat. Zaměřeny nebudou jen na chaty, ale vždy na problematiku, která je v daném období nejaktuálnější.
 
 

vytisknout  e-mailem