Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté kontrolovali plavidla na přehradách

Policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se tento týden zapojili do celorepublikového bezpečnostního opatření s názvem Voda. 

     Policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se tento týden zapojili do celorepublikového bezpečnostního opatření s názvem Voda. Obvodní oddělení Plzeň - Bory a obvodní oddělení policie Touškov disponuje motorovými čluny, které využívá jak pro vodní nádrž České Údolí, tak pro přehradní nádrž Hracholusky. Policisté se při akci zaměřili nejen na kontrolu plavidel, ale také na požití alkoholických nápojů či jiných návykových a psychotropních látek řidiči plavidel a na majetkovou trestnou činnost páchanou na plážích a březích vodních ploch.       

     Touškovští policisté o víkendu dohlíželi na bezpečný provoz na přehradě Hracholusky. Od 15. dubna 2015 je povolen provoz motorových člunů o výkonu nejvýše 10 kW za podmínky plutí ve výtlačném režimu. Postupně na přehradě přibývají malá plavidla a v některých případech dochází k porušování zákona o vnitrozemské plavbě. Policisté kontrolovali, zda mají řidiči na sledované účelové vodní cestě všechny potřebné doklady pro vůdce plavidel či zda je v pořádku technický stav lodi. Dohlíželi, zda plavidla a skútry plují vyznačenou cestou, jestli provozovatelé vodní sportů dodržují stanovené podmínky například o správně vyznačených prostorách na vodní ploše a také na plavce.  V rámci své činnosti kontrolovali i rybáře, zda nepytlačí či neprovádí jinou nezákonnou činnost. V rámci prevence upozorňovali rekreanty, jak se správně chovat na šlapadlech či kánoích a zejména, jestli má dětské osazenstvo záchranné vesty. Jakmile jsou plné pláže rekreantů, policisté i na břehu upozorňují na možná rizika krádeží a dávají návštěvníkům rady, jak se jim mají vyvarovat.      

     Během akce zkontrolovali touškovští policisté téměř dvě desítky plavidel, ve většině případů bylo vše v pořádku. Pouze jedna osádka lodi neměla záchranné vesty, na což je policisté upozornili. Návštěvníci mohli spatřit i borské policisty ve člunech v Českém údolí, jak kontrolují lodě a jejich osádky. Ale ani ti nezjistili žádné protiprávní jednání. Všichni řidiči plavidel měli v pořádku nejen technický stav plavidel, ale i všechny potřebné doklady. Policisté mohou uložit blokovou pokutu do 5 tisíc korun, ale během akce žádné neuložili.

     Vzhledem k letním měsícům budou policisté na vodní plochy vyjíždět častěji a budou dohlížet nejen na bezpečný provoz plavidel, ale i na rekreanty na březích.

 

Opatření VODAOpatření VODAOpatření VODAOpatření VODA

 

 

 

 


por. Ing. Martina Korandová
4. července 2016

 

 

 

vytisknout  e-mailem