Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté kontrolovali parkoviště

Prevence autokriminality 

V rámci preventivního projektu „ Rok zabezpečení vozidel“, který je zaměřen zejména na komunikaci s širokou motoristickou veřejností, se také jičínští policisté při výkonu služby zaměřují pravidelně na kontroly odstavených vozidel. Statistiky vykazují sice pokles krádeží osobních motorových vozidel, jejich součástek a také v nich odložených věcí, ale přesto je nutné základní zásady bezpečného chování motoristům stále připomínat. Určitě je výhodnější této trestné činnosti aktivně předcházet.
Strážci zákona ve středu 22. června odpoledne preventivně kontrolovali odstavná parkoviště před obchodními domy a na sídlištích v Jičíně. Zajímalo je, zda jsou automobily řádně zajištěny, jaké bezpečnostní prvky řidiči používají a zda nenechávají ve svých vozidlech odložené věci, které mohou být velikým lákadlem pro nejrůznější nenechavce. Přes mnohá preventivní upozornění opravdu našli automobily, ve kterých se nacházelo například viditelně odložené ruční elektrické nářadí. I sako položené na zadním sedadle může zloděje vyprovokovat k vloupání do vozidla, protože se může domnívat, že tam majitel mohl zapomenout třeba peněženku se zajímavou finanční hotovostí. V těchto případech našel řidič za stěračem upozorňující letáček.
Preventista se majitelů dotazoval, jaké používají zabezpečovací prostředky u svých automobilů. Zájemci obdrželi preventivní publikaci, která vznikla v rámci výše uvedeného projektu.
Závěrem si připomeňme některá důležitá pravidla.
Podstatné je zvolit bezpečné místo pro parkování vozidla. Garáž nebo hlídané parkoviště toto kritérium určitě splňují nejlépe. V ostatních případech zvolte přehledné a dobře osvětlené místo.
Vaše auto opravdu není trezor. Nenechávejte žádné věci na sedadlech a odkládacích prostorech vozidla. Ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu cenných věcí.
Před odchodem od vozidla zkontrolujte jeho řádné uzavření a uzamčení.
Je výhodnější kombinovat více druhů zabezpečení. Například mechanické s elektronickým.
 Hlavně nezapomeňte, že všechny druhy zabezpečení jsou účinné pouze tehdy, když se opravdu používají.
 
Více informací o projektu: www.rokzabezpecenivozidel.cz
por. Bc. Petr Janda
23. 06. 2011
Odkazy do noveho okna

Prevence autokriminality

foto č. 1 

Detailní náhled

Prevence autokriminality

foto č. 2 

Detailní náhled

Prevence kriminality

foto č. 3 

Detailní náhled

Prevence kriminality

foto č. 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem