Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali nelegální zaměstnávání cizinců

KRAJ - V uplynulém týdnu provedli policisté z cizinecké policie kontrolu výrobního podniku v Hrádku nad Nisou. Zadrželi cizince, který měl pozměněné doklady. 

1Uplynulý týden,  12. února 2019, si policisté z Odboru cizinecké policie, Oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort "posvítili" na cizince v jedné výrobní provozovně v Hrádku nad Nisou. Ve spolupráci s Celním úřadem pro Liberecký kraj a také Oblastním inspektorátem práce probíhala  součinnostní akce, která byla zaměřená na nelegální zaměstnávání cizinců a zároveň cizince, kteří mají  nelegální pobyt na území České republiky.

V tomto roce to byla již v pořadí třetí akce cizinecké policie zaměřená na tuto problematiku.

Během akce zkontrolovali policisté společně s celníky  135 občanů České republiky a 76 cizinců, kdy nejvíce zkontrolovaných cizinců pocházelo z Ukrajiny. Kontrolou zjistili 2 přestupky dle zákona o pobytu cizinců, za které uložili dvě pokuty v příkazním řízení v celkové výši 400,- Kč.

2Dále policisté „narazili“ na pracovníka, který jim zprvu tvrdil, že nemá doklady, a až později předložil doklady, které ukazovaly na to, že by se mělo jednat o občana Chorvatska.

Policisté z Oddělení dokladů a specializovaných činností cizinecké policie však zjistili, že se jedná o doklady, které jsou pozměněny, a to tak, že došlo k výměně fotografie. Cizinec si tak přisvojil totožnost existující osoby, která pravděpodobně doklady ztratila. Zajímavostí je, že doklad již byl neplatný také z důvodu skončení jeho platnosti.

Šetřením se podařilo policistům zjistit, že se jedná o cizince, který na území České republiky pobýval již delší dobu neoprávněně, tedy bez patřičného povolení k pobytu. Cizinec několikrát žádal o azyl, což  mu úřady vždy zamítly. S tím se však nesmířil, a proto si tímto způsobem obstaral doklady, na které tu běžně fungoval. 

Policisté s cizincem zahájili řízení ve věci správního vyhoštění, které se vztahuje na území členských států Evropské unie a zahájili také trestní řízení ve věci přečinu "Padělání a pozměnění veřejné listiny". Cizinec tak místo do práce „putoval“ k Okresnímu soudu v Liberci, kde byl odsouzen k trestu vyhoštění z území České republiky na dobu dvou let. Zároveň byl tímto soudem vzat do vyhošťovací vazby, kde si počká na odjezd do své domovské země.


22. 2. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem