Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté kontrolovali nejen nádraží

Policisté zkontrolovali přes 160 osob. Zadrželi dvě celostátně hledané osoby a vyřešili 12 přestupků. 

 
 Včera po poledni se na území bývalého Severomoravského kraje rozběhlo policejní opatření. Jeho cílem bylo zkontrolovat co
kontrola nádraží 1.JPG
největší počet železničních nádraží na území současného policejního krajského ředitelství. Akce proběhla mimo jiné na 15 nádražích v době od 12. do 20. hodin. Zúčastnilo se jí přes 40 policistů. Policisté zkontrolovali přes 160 osob. Zadrželi dvě celostátně hledané osoby a vyřešili 12 přestupků v souvislosti s veřejným pořádkem (především kouření v místech, kde je to zakázáno).
 
Účel policejního opatření
Policisté se při akci zaměřili na krádeže při nastupování do vlaků a vystupování z nich a krádeže při sledování informačních tabulí (zejména odložených zavazadel). Pozornost věnovali také kapesním krádežím při nákupu jízdenek, chůzi po eskalátorech a výběru hotovosti z bankomatů. Policisté kontrolovali dále osoby, které se zjevně bezdůvodně zdržují v nádražních budovách bez cestovního dokladu a opakovaně chodí k vlakům a zpět do vestibulů v době, kdy se shromáždí větší počet cestujících.
Akce měla samozřejmě také preventivní charakter. Již samotná přítomnost policistů například na peronu ve většině případů odradí osoby od jejich úmyslů. Policisté zároveň mohou při kontaktu s občany radit, jak se nestát obětí krádeže. 
kontrola nádraží 2.jpg
Policisté byli rovněž ve vlacích a neustále v kontaktu s vlakovými četami. I zde věnovali pozornost kapesním krádežím a krádežím věcí, které cestující nechají bez dozoru. Ve vlacích typu EC, SC, IC a mezinárodních rychlících se zaměřili na krádeže notebooků a kvalitnějších zavazadel. V současné době totiž někteří „cestující“ praktikují nové finty…
 
Pozor na nové finty při krádežích ve vlacích
V této souvislosti je potřeba veřejnost upozornit na nové finty, které používají někteří rádoby spolucestující, zejména ve vlacích typu EC, IC a SC. Jedná se o osoby, které jsou oblečeny tak, aby jakoby patřily k běžným cestujícím, včetně 1. třídy. Již na nástupišti nenápadně sledují, který cestující má dražší zavazadlo, nebo nejlépe notebook. Nastoupí pak do stejného vagonu a sednou si za vyhlédnutého cestujícího (popřípadě jiného), který své zavazadlo odložil nad hlavu do police. Z notebooku nebo diplomatického kufříku pak již nespustí zrak. Těsně před následnou zastávkou spoje „oběť“ osloví s tím, zda jsou ve správném voze. Když získají negativní odpověď, zpravidla těsně před odjezdem vlaku vyhlédnuté zavazadlo odcizí, vystoupí a rychle opustí peron.
 
Cestující, pozor na své věci

kontrola nádraží 3.jpg

Policisté opětovně upozorňují cestující, aby věnovali svým zavazadlům pozornost. V nádražních halách není dobré od zavazadel odcházet, byť jen na chvíli. Totéž platí o peronech a čekání na spoj. Při nákupu jízdenek a při nastupování a vystupování z vlaku je potřeba si hlídat také kabelky, ve kterých mají cestující doklady a peněženky.
Samostatnou kapitolou je cestování ve vlacích. Cestující by neměli ponechávat – zejména dražší zavazadla – bez dozoru. Pachatelé krádeží rovněž využívají chvil, kdy cestující usne a odcizí buď zavazadlo, nebo přímo kabelku s doklady.
 
Případ z nedělní akce:
*     Policisté oddělení železniční policie a doprovodů vlaků krajského ředitelství kontrolovali v rámci akce v železniční stanici Ostrava-Hlavní nádraží 35letou ženu z Frýdku-Místku. V evidencích zjistili, že okresní soud vydal na paní příkaz k zatčení. Policisté hledanou zadrželi a na základě rozhodnutí dosahového soudce umístili do policejní cely.
 
Ostatní případy:
*          Před pár dny ráno vcházela do vestibulu železniční stanice Ostrava-Hlavní nádraží 39letá žena. Ještě než stačila do budovy vejít, přistoupil k ní znenadání neznámý pachatel a z ruky jí vytrhl peněženku. Paní přišla o platební kartu, 600 korun a další osobní věci. Vše v hodnotě přes tisíc korun. Policisté oddělení železniční policie a doprovodů vlaků zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů krádeže a neoprávněného držení platební karty.
 
*          Koncem října jel muž z Ostravy vlakem SC, který vyjížděl z Prahy. Neznámý pachatel mu ještě v Praze odcizil příruční aktovku, ve které měl kromě osobních dokladů platební karty a další věci. Pachatel následně vybral z bankomatů na odcizené karty několik desítek tisíc korun. Odcizená aktovka s doklady byla následně nalezena na nádraží v další železniční stanici a předána majiteli. Pachatel však výběrem hotovosti způsobil poškozenému škodu za více než 60 000 korun. Ostravští policisté věc postoupili na základě místní příslušnosti kolegům do Prahy.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
 

vytisknout  e-mailem