Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policisté kontrolovali chaty

OLOMOUC - Prevence přinesla pozitivní výsledek. 

V pondělí 19. prosince 2016 se policisté z obvodního oddělení Olomouc IV společně s psovodem a služebním psem zaměřili na preventivní bezpečnostní akci ,,Chaty“. Během dne zkontrolovali celkem 5 chatových oblastí a zahrádkářských kolonií v lokalitách J. Glazarové v Olomouci a dále v Chomoutově chatoviště Pustatiny a Jezuická, a v katastru obce Křelov-Břuchotín  lokality Na Borůvkách a Za Regenou.

Od počátku letošního roku do dnešního dne evidujeme na územním odboru Olomouc celkem 22 případů vloupání do chat a rekreačních zařízení. V loňském roce za stejné časové období bylo případů 23.

Hlídky během této preventivní akce nezjistily žádné narušení chaty, ani osobu, která by byla v pátrání. Na zkontrolovaných objektech zanechávaly na dveřích či oknech kontrolní lístek, jehož součástí jsou také cenné rady. Majitelé rekreačních objektů by měli ve vlastním zájmu dodržovat minimálně tato základní preventivní opatření:

- zajistit vchodové dveře a garážová vrata

- nezapomenout zajistit také okna včetně střešních a sklepních

- okna je vhodné opatřit okenicemi nebo mřížemi

- použít kvalitní zámkové systémy, které odolají mechanickému poškození

- nenechávat volně odložené nářadí, které by pachatel mohl použít k útoku na jejich chatu

- nenechávat přes zimní období v rekreačním objektu cennější věci a alkohol

- pro případ vloupání si pořídit fotodokumentaci věcí a elektronických přístrojů

- nezveřejňovat na sociálních sítích místo chaty a informace o jejich nepřítomnosti v rekreačním zařízení, taktéž se nechlubit majetkem uloženým v objektu.

K minimalizaci rizika vloupání do objektu je také důležité mít dobré sousedské vztahy. Všímavost a včasné upozornění na linku 158 nebo nejbližšího policejního útvaru může sehrát důležitou roli při ochraně Vašeho majetku.

V případě, že se stanete obětí této trestné činnosti, nevstupujte na místo činu do příjezdu policejní hlídky. Váš pohyb nebo úklid ve vyloupené chatě by mohl narušit stopy, které pachatel na místě zanechal.

por. Mgr. Pavla Štenclová

20. prosince 2016

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem