Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté kontrolovali chatovou oblast

JIHLAVSKO: Rady jak se bránit vloupání do rekreačního objektu. 

V letošním roce evidují policisté na Jihlavsku v období od ledna do konce září celkem 74 případů krádeže vloupáním do rekreačních objektů. Pachatelé při nich způsobili majitelům chat a chalup odcizením věcí a poškozením rekreačního objektu a jejího zařízení celkovou škodu více než 1 600 000 korun.
Jihlavským policistům a kriminalistům se podařilo téměř 14 % těchto případů objasnit.
V loňském roce došlo ve stejném období k 30 vloupáním do rekreačních objektů, kdy škoda byla vyčíslena na téměř 400 tisíc korun. V roce 2008 evidujeme do konce září 28 skutků vloupání do rekreačních objektů se škodou přes 500 tisíc korun.
 
Pachatelé se do chat vloupávají především přes zajištěná okna a dveře za použití násilí. Nejčastějším cílem je v rekreačním objektu zahradní nářadí, motorové pily, elektronika, kuchyňské nádobí, rybářské potřeby, starožitnosti, oblečení, potraviny a alkoholické nápoje. Pachatel odcizí ale prakticky všechno co má nějakou hodnotu a lze to prodat.
 
Pachatelé využívají chaty zvláště v chladném počasí také k přespání. Škoda v těchto případech majiteli vznikne poškozením dveří popřípadě okna a zařízení chaty.
 
Na Jihlavsku patří k lokalitám, kde policisté evidují zvýšený počet vloupání do rekreačních objektů, chatové oblasti v Hruškových Dvorech a Pávově, dále v katastru obcí Dušejov, Šimanov a Větrný Jeníkov. Dopadení pachatele je v případě vloupání do rekreačních objektů velmi obtížné, neboť majitelé často krádež zjistí až po delší době. Vlivem časové prodlevy dochází k poškození nebo zničení některých stop. Práci policistům znesnadňuje i to, že se v těchto lokalitách pohybuje menší množství osob, které by se mohly stát svědky vloupání a poskytnout policistům důležité informace.
 
Majitelům chat doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík.Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při násilném vniknutí do objektu použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení.
 
Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat. Uklizený sníh budí zdání pobytu majitele v objektu. Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech.
 
Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř a tuto věc neprodleně oznámil policii. Vhodné je pořídit si fotodokumentaci cenných věcí, policisté ji využijí při pátrání a identifikaci odcizených věcí.
 
Policisté provádějí v chatových oblastech nepravidelné preventivní kontroly. V zimních měsících jsou intenzivnější a na tyto lokality se zaměřují také policejní psovodi.
 
Ve čtvrtek 14. října  provedli jihlavští policejní psovodi v odpoledních hodinách kontrolu v chatové oblasti Pávov. U chat zkontrolovali zde nevykazují známky násilného vniknutí do objektu a zda jsou řádně zabezpečené.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
14. října 2010
Odkazy do noveho okna

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

kontrola chat 2010

kontrola chat 2010 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem