Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policisté hromadně darovali krev

Stali se dobrovolnými dárci krve 

Transfuzní stanici hořovické nemocnice navštívilo více než
20 policistů, kteří se rozhodli darovat krev
 
Více než 20 policistů se v pondělí 8. 8. rozhodlo pro hromadnou návštěvu transfuzní stanice Nemocnice Hořovice, kde se zapsali mezi dobrovolné dárce krve. Nápad se zrodil u praporčíka dálničního oddělení policie v Rudné Pavla Chluma, který sám v hořovické nemocnici daroval krev už pojedenácté. Své kolegy prý nemusel dlouho přemlouvat. Všem totiž bylo jasné, že obzvlášť v letních měsících, v době dovolených, není krve nikdy dost. Pro některé byla návštěva transfuzní stanice úplnou premiérou, kterou ale celý nápad rozhodně neskončil. Všichni přítomní policisté se zavázali, že podobnou akci za čtvrt roku rádi zopakují.
 
Policisté patří k lidem, kteří se velmi často setkávají s oběťmi dopravních nehod. V některých případech jsou přímými svědky masivních ztrát krve, a tak dobře vědí, jak důležitou roli může hrát transfuze. V době dovolených se navíc počítá každý člověk, který je ochotný darovat krev, a tak se více než dvacítka policistů domluvila a navštívila Nemocnici Hořovice. Krev se rozhodli darovat nejen policisté a kriminalisté z Berounska, ale také členové dálniční policie Rudná. „Už na vojně jsem daroval krevní plazmu a pak jsem v dárcovství automaticky pokračoval. I proto mě napadlo oslovit moje kolegy, aby transfuzní stanici navštívili se mnou. Akce se evidentně vydařila a budu moc rád, pokud budeme chodit darovat krev čtyřikrát do roka,“ slíbil praporčík dálniční policie v Rudné Pavel Chlum.
 
Přesto, že do hořovické nemocnice dorazila skutečně početná skupina policistů, lidé se nemuseli bát, že by jich o to méně vykonávalo svoji práci. Většina totiž přišla darovat krev během svého volna. Mezi policisty byli jak pravidelní dárci krve, tak ti, pro které to byla úplná premiéra jako například pro vedoucího dálničního oddělení policie v Rudné Vladimíra Klímka. „O dárcovství jsem už uvažoval delší dobu a tohle byla ta správná příležitost s tím začít. Všichni, které jsme oslovili, byli pro, tak jsme tady,“ řekl s úsměvem Vladimír Klímek, který byl rád, že ho napoprvé doprovodili jeho kolegové. „Je to samozřejmě lepší, když vás jde darovat krev více najednou. Člověk není tak nervózní. Ve skutečnosti ale vůbec o nic nejde. Člověka to nic nestojí a může mít dobrý pocit, že třeba někomu do budoucna pomůže. I proto se chci zařadit mezi pravidelné dárce,“ dodal vedoucí dálniční policie v Rudné.
 
                                                                                                                                                         tisková zpráva mluvčí hořovické nemocnice
                                                                                                                                                                            Lucie Zemanové
 
 

vytisknout  e-mailem