Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policisté hledali kovy ze železnice

Česká policie se zapojila do mezinárodní akce FERUM zaměřené na ochranu železniční sítě před trestnou činností.  

V několika evropských zemích se v uplynulých dnech dostaly do hledáčku státních institucí sběrny druhotných surovin. Čeští, maďarští, polští a slovenští policisté zde pod záštitou evropského sdružení železničních policií Railpol pátrali po kovovém materiálu pocházejícím ze železnice. Gestorem opatření byla slovenská policie. Problematika krádeží materiálu na železnicích je velmi závažná a v poslední době značně rozšířená. Jediná odcizená součástka železničního zařízení může ohrozit stovky lidských životů nebo zapříčinit ekologickou katastrofu.
 
Akce byla v rámci všech zúčastněných států naplánována na 15. října a v České republice proběhla v územní působnosti všech krajských policejních správ. O nasazení sil a prostředků bylo rozhodováno na regionální úrovni. Na některých místech se na opatření podíleli pracovníci živnostenských úřadů. Celkem bylo zkontrolováno 1324 objektů. Kontroly odhalily několik přestupků. Policisté zadokumentovali také dva trestné činy a zatkli jednu celostátně hledanou osoby.
 
Z hlediska charakteru a zaměření se jednalo o vůbec první akci, jejíž realizace na našem území v takovém rozsahu proběhla. Vedení pořádkové policie je připraveno podílet se na této formě cílené mezinárodní spolupráce i do budoucna a provozovatelé sběren by s důkladnými kontrolami měli počítat i nadále.
 
 
kpt. Mgr. Veronika Benediktová
 
 

vytisknout  e-mailem