Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté hledají pár, který okradl seniora

Pod legendou vrácení přeplatku za elektřinu připravili důchodce o 60 tisíc  


Muž a žena, kteří se vydávali za pracovníky energetiky, ve čtvrtek 18. srpna 2011 dopoledne v rodinném domku na Novobydžovsku okradli jedenaosmdesátiletého seniora.

Pár, který se k němu krátce po jedenácté hodině dopoledne vetřel pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu, mu sebral životní úspory. Pod legendou, že mu nesou přeplatek za elektřinu se vnutili dovnitř. Potom muž požádal důchodce, aby mu rozměnil pětitisícovou bankovku. Chtěl, aby mu důchodce nazpět vrátil tři tisíce korun, což učinil. Senior z vedlejšího pokoje přinesl požadovanou finanční hotovost a tím jim odhalil, kde má uschované peníze. Nakonec z bytu odešli pryč. Na krádež peněz důchodce přišel až druhý den (19. srpna 2011) dopoledne. Následně celou skutečnost oznámil na policii.

Podle poškozeného k odcizení peněz došlo zřejmě mezitím, co ho podvodník zabavil vracením peněz. Pravděpodobně této situace využila žena, která pak ze skříně v pokoji odcizila obálku se šedesáti tisíci korunami.

Důchodce si pouze vzpomíná, že muži mohlo být kolem třiceti let. Byl střední postavy a měl krátké blond vlasy. Stejně stará žena byla rovněž střední postavy a krátkých blond vlasů.

Případ policisté prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Policisté opětovně varují starší občany před podobnými případy. Zároveň upozorňujeme, že pracovníci energetiky nikdy nevybírají peníze v hotovosti. Lidé by neměli zapomínat, že pracovníci mají za povinnost se prokázat platným služebním průkazem. Jeho pravost si mohou lidé ověřit na zákaznické lince společnosti. Více: ...

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že vás navštíví podvodník pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.
V letošním roce
(od 1. ledna do 21. srpna 2011) podvodníci na Královéhradecku okradli již šestnáct seniorů. Starým lidem odcizili úspory za zhruba 510 tisíc korun. Za uplynulý rok (2010) policisté na Královéhradecku šetřili 17 případů se škodou téměř milion korun.
I přes neustálé varování policie a kampaně (viz. "Nepouštějte vlka dovnitř", "Podvody na seniorech" a "Senioři sobě") se podvodníkům  stále daří vloudit do bytů důvěřivých důchodců a ukrást jim často celoživotní úspory.

nprap. Anna Pešavová - 23. srpna 2011 (12:34)

 

vytisknout  e-mailem