Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté dopadli ženu, která okradla prodavačku

JIHLAVSKO: Cizinka je podezřelá ze spáchání trestného činu 

Jihlavským policistům se podařilo dopadnout pachatelku, která vloni v říjnu podvedla v jihlavském obchodě při směňování peněz prodavačku. Policejní inspektor sdělil podezření ze spáchání přečinu krádeže čtyřiačtyřicetileté ženě. Jedná se o ženu cizí státní příslušnosti, která za obdobnou trestnou činnost byla již v minulosti odsouzena Okresním soudem Šumperk, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou až do poloviny letošního roku, přesto se ve zkušební době dopustila další krádeže na Jihlavsku.  
Cizinka přišla v úterý 8. října před druhou hodinou odpoledne do prodejny na ulici Romana Havelky. Vybrala si zboží, se kterým poté přišla k pokladně. Spolu s pachatelkou byli v obchodě ještě její další rodinní příslušníci, kteří začali aktivně rozptylovat pozornost prodavačky. Cizinka zatím podala prodavačce bankovku v hodnotě jeden tisíc korun a začala ženu cíleně mást tím, že zboží vrátila a požadovala nové, rozměňovala bankovku za peníze nižší hodnoty, poté chtěla transakci zrušit a požadovala vrácení svojí bankovky, po celou dobu navíc ještě upoutávali pozornost prodavačky další rodinní příslušníci. Prodavačka se tak dostala do situace, kdy už neměla jistotu o fázi směňování peněz, ve skutečnosti cizinka měla v tu dobu svojí bankovku již u sebe, z ruky vzala prodavačce ještě jeden tisíc korun navíc a odešla. Následně provedla prodavačka kontrolu, zjistila, že byla okradena, a případ oznámila policii. Případ začali prověřovat policisté. Pátrali okamžitě po podezřelé ženě v okolí, provedli šetření a vytěžili také záznamy z kamer. Dále policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. Na základě provedeného prověřování se jim podařilo pachatelku vypátrat. Následně čtyřiačtyřicetileté cizince sdělili podezření ze spáchání trestného činu. Případ policisté řeší ve zkráceném přípravném řízení.
 
K obdobným krádežím může dojít nejen v obchodech, ale také v zábavních podnicích, směnárnách nebo kdekoli jinde, kde dochází k placení nebo směňování finanční hotovosti. V případě, že začne být situace nepřehledná nebo bude mít nestandardní podezřelý průběh, je nejúčinnější obranou ihned ukončit probíhající obchod či směňování peněz, v dalších transakcích již nepokračovat a okamžitě provést kontrolu.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. srpna 2014

vytisknout  e-mailem