Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Policisté dopadli muže v odcizeném vozidle

Další úspěch zaznamenali policisté Pohotovostní motorizované jednotky (PMJ), kterým se v úterý dne 28. prosince podařilo zadržet muže, důvodně podezřelého z rozsáhlé majetkové trestné činnosti. 

Podezřelé vozidlo tovární značky Toyota Avensis zaregistrovala hlídka policistů PMJ kolem půl sedmé večer na ulici Wilsonova ve směru na Prahu 8. Jeho řidič se v jedné chvíli zachoval poněkud nestandardně, když zazmatkoval a začal přejíždět z pruhu do pruhu. Policisté tedy vozidlo vylustrovali a zjistili, že prochází evidencí pátrání. Odcizeno bylo ve středu dne 22. prosince letošního roku na Vlašimsku. Rozhodli se proto, že je zastaví a zkontrolují také jeho řidiče. Ten ale jejich zákonnou výzvu k zastavení nerespektoval a začal z místa ujíždět. Svou bezohlednou a agresivní jízdou reálně ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. Křižovatku ulic Ke Štvanici – Sokolovská projel na červenou rychlostí přibližně 130 km/h. Červený světelný signál nerespektoval ani v ulici Křižíkova a v nebezpečné jízdě pokračoval dále. Projel ulicí Prvního pluku a skončil v protisměru v ulici Malého. Zde z důvodu vysoké rychlosti nezvládl řízení a naboural do dvou zaparkovaných vozidel, která značně poškodil. Bezprostředně po nehodě začal z místa utíkat. Jeden z policistů jej začal okamžitě pronásledovat. Běžel za ním ulicemi Pernerova, Prvního pluku až k ulici Trocnovská, kde přeskočil oplocení a vběhl do vlakového kolejiště, kterým utíkal směrem k Masarykovu nádraží. Během pronásledování muže opakovaně vyzýval, aby upustil od svého jednání. Ten ale stále nereagoval a pokračoval v útěku. Po chvíli mu ale došly síly a na přilehlé cestě v blízkosti kolejiště upadl na zem. V tu chvíli jej policista zadržel.
 
Jednatřicetiletý muž z Pardubicka tak skončil na policejní služebně. Svou totožnost nebyl schopen prokázat. Ke kontrole totiž předložil doklady, které byly odcizeny počátkem prosince letošního roku. Po lustraci jeho osoby policisté zjistili, že prochází evidencí pátrání jako hledaný. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8 na něj vydalo souhlas se zadržením pro podezření z trestného činu krádež vloupáním. To ale patrně není jediný případ, který má na svědomí. Je důvodně podezřelý ze spáchání rozsáhlé trestné činnosti majetkového charakteru, které se měl dopouštět již v minulosti také v ostatních krajích České republiky. Na všech případech nyní kriminalisté intenzivně pracují.
 
Kpt. Bc. Eva Miklíková 29.12.2010

vytisknout  e-mailem