Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dopadli anonyma, který hrozil bombou

LIBEREC - Velmi dobře vyhodnotili vzniklou situaci 

Byla středa 10.srpna 2011 14,36 hodin. Na manipulačním pultu operačního důstojníka Krajského ředitelství policie České republiky Libereckého kraje se rozezněl telefon na tísňové lince 158. Operační důstojník zvedl sluchátko a hlas neznámého člověka mu oznámil, že za dvě hodiny v Liberci v ulici Jáchymovská 269 vybuchne bomba, která exploduje do dvou hodin. Okamžitě do místa určení vyjely dvě desítky policistů. Policisté uskutečnili pyrotechnickou prohlídku přístupových prostor a započali s evakuací obyvatel dvanáctipatrového panelového domu. Na místo byli přizváni i příslušníci Hasičského záchranného sboru, kteří pomáhali se zajištěním okolí a byli připraveni, kdyby náhodou opravdu došlo k výbuchu. Stejně tak byla vyrozuměna i Zdravotnická záchranná služba.
Policisté s pomocí speciálně vycvičeného psa na vyhledávání výbušnin provedli kontrolu všech přístupových prostor domu a to opakovaně, před i po evakuaci obyvatel. Byla zkontrolována i auta zaparkovaná v okolí domu a stranou pozornosti nezůstaly ani kontejnery na odpadky. Celkem bylo nutné evakuovat 40 obyvatel. Dům dům má 72 bytů. Když byl důkladně prohlédnut celý dům, žádný podezřelý předmět se nenalezl a navíc uplynula doba, do které mělo dojít k explozi, byla akce ukončena s tím, že po pachateli se bude dále pátrat. V 17,15 hodin byla pátrací akce ukončena.
Klid pro občany i policisty však po ukončení akce nenastal. V 18,30 hodin volal na tísňovou linku 158 další anonym, tentokrát z jiného čísla a oznámil, že bomba se v domě stále nachází.
Operační důstojník vyslal k telefonní budce v Lidových Sadech, odkud anonym volal, policejní hlídku. Vyslaní policisté bleskově vyrazili na místo s úkolem zjistit, zda se u budky či v přilehlém okolí anonym ještě nenachází. Cestou se policisté míjeli s odjíždějící tramvají. Policisté díky místní znalosti věděli, že budka je umístěna přímo na zastávce tramvaje a velmi rychle a dobře vyhodnotili, že anonym by mohl odjet právě tramvají. Tramvaj dostihli na další zastávce a provedli kontrolu cestujících. 37-letý muž z Liberce byl vyzván k prokázání totožnosti. Muž byl poté dotazován na výhružný telefon, kdy se policistům doznal, že on je tím telefonujícím.
Policisté prozatím neznají motiv pachatele, ale intenzivně na jeho zjištění pracují. Jedním z faktorů, proč muž jednal tak zkratově, mohl být i požitý alkohol. Přístroj Drager muži naměřil hodnotu 2,43 promile alkoholu v krvi. Muž byl po zadržení převezen do policejní cely a dnešního dne ho čeká obvinění ze spáchání přečinu ,,šíření poplašné zprávy“, za což mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody.
Nechť případ je varováním všem případným dalším pachatelům obdobných činů, že policisté umí velmi rychle a dobře analyzovat vzniklé situace a plně naplňovat heslo pomáhat a chránit.

por.Mgr.Ludmila Knopová
11.8.2011
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

 

vytisknout  e-mailem