Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté dohlíželi na bezpečnost v dopravě

LIBEREC – V dopoledních hodinách proběhla na silnici I. třídy číslo 35 dopravně bezpečnostní akce zaměřená na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. 

V rámci plnění priorit Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro rok 2020, zejména pak v souvislosti se zvýšením bezpečnosti silničního provozu dohledem nad nesprávným způsobem jízdy a povinností poutání řidičů a spolujezdců, se zaměřili policisté dopravního inspektorátu na provoz na jedné z páteřních komunikací Libereckého kraje. Na frekventovanou silnici první třídy mezi Libercem a hraničním přechodem v Hrádku nad Nisou, se v dopoledních hodinách vydaly čtyři posádky policejních vozů. Kromě běžných policejních vozidel byl do akce zařazen také civilní vůz určený pro skrytý dohled. 1.jpg

Služební automobily vybavené radarovým a záznamovým systémem pro měření rychlosti působily na úseku zmíněné komunikace také v návaznosti na nedávné tragické dopravní nehody na úsecích silnic prvních tříd. Kromě mobilních radarů měli policisté k dispozici také statické měřicí přístroje spolu s výkonným monokulárním dalekohledem.

Cílem nasazení policejních sil a prostředků bylo snížení dopravní nehodovosti a následků dopravních nehod. Za zmínku v této souvislosti stojí také počet 80 dopravních nehod, které policisté evidovali v uplynulém roce, při nichž došlo k 5 smrtelným, 5 těžkým a 67 lehkým zraněním osádek vozidel, kdy v těchto případech společným jmenovatelem utrpěných zranění bylo nerespektování povinnosti užít za jízdy bezpečnostní pásy.

I přes velmi nepříznivé klimatické podmínky, které panovaly na daném úseku v době konání dopravně bezpečnostní akce, zkontrolovali policisté bezmála tři desítky vozidel, přičemž zjistili porušení zákona v deseti případech. Ve třech případech řidiči nerespektovali stanovených rychlostních limitů a čtyři osoby nepoužily zádržný systém.
Celkově muži zákona udělili v příkazním řízení pokuty ve výši 5600 korun.

K bezmála třem desítkám dopravně bezpečnostních akcí, které byly realizovány v Libereckém kraji v průběhu minulého roku, a při kterých bylo zjištěno 430 přestupků nepoužití bezpečnostních pásů, přibydou v letošním roce další s cílem zmírnit následky dopravních nehod. Kromě toho budou dopravní policisté působit na frekventovaných komunikacích také v rámci běžného výkonu služby. V uplynulém roce takto odhalili 1125 přestupků nepoužití bezpečnostních pásů nebo zádržných systémů.

Jezděte opatrně a respektujte povinnosti vyplývající ze zákona, zcela jistě tak dopomůžete nejen snížit následky dopravní nehodovosti, ale především se z cest vrátíte v pořádku domů.

 

28. února 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem