Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté dohlížejí na bezpečnost na silnicích

JIHLAVSKO: Doporučení jak předcházet dopravním nehodám.  

Na bezpečnost silničního provozu denně dohlížejí policisté
Policisté Dopravního inspektorátu Jihlava se zaměřují především na odhalování řidičů, kteří překračují nejvyšší povolenou rychlost jízdy, jezdí pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, nerespektují světelné signalizační zařízení, telefonují při jízdě nebo za jízdy nejsou připoutáni bezpečnostním pásem. „Tito řidiči jsou nebezpeční sobě i ostatním účastníkům silničního provozu. Častějšími silničními kontrolami a dopravně bezpečnostními akcemi chceme přimět řidiče, aby jezdili v souladu s dopravními předpisy a zbytečně neriskovali život svůj nebo ostatních“, řekl vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava npor. Radek Hamža, DiS. Jak dále dodal, bezpečnost na silnicích lze totiž významně zvýšit pouze tím, že budou řidiči dodržovat pravidla silničního provozu.
V červenci odhalili policisté Dopravního inspektorátu Jihlava celkem 261 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, za které uložili řidičům blokové pokuty v celkové výši 195 200 korun. Dalších 24 přestupků oznámili k projednání správnímu orgánu.  
„V 81 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost, dva řidiči nerespektovali přednost v jízdě, 26 přestupků spáchaly osoby, které nebyly za jízdy připoutány bezpečnostním pásem, pět řidičů drželo při jízdě v ruce telefonní přístroj, v 60 případech zjistili policisté při kontrole nevyhovující technický stav vozidla“, upřesnil některé přestupky, kterých se řidiči v červenci dopustili, npor. Radek Hamža.
V průběhu července realizovali policisté na Jihlavsku sedm dopravně bezpečnostních akcí. Policisté se při nich zaměřili na kontrolu jak řidičů osobních a nákladních vozidel, tak motocyklistů a řidičů autobusů.
 
 
Některým dopravním nehodám lze předejít
K mnoha dopravním nehodám, i s vážnými následky na životech a zdraví, ale dochází i z jiných příčin. K mnoha nehodám došlo v důsledku mikrospánku řidiče, tím že se řidič plně nevěnoval řízení vozidla nebo vyjel do protisměru.
 
Únava
Je důležité, aby řidič v žádném případě únavu nepodceňoval. Existuje řada možností, jak s únavou bojovat nebo jí předcházet“, řekl zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu Jihlava nprap. Martin Mihulka s tím, že když řidič při jízdě usne, i jen na okamžik, vážně ohrožuje sebe i ostatní účastníky silničního provozu.
Pokud řidič jede vozidlem v nočních nebo časných ranních hodinách, měl by na únavu, kterou pociťuje, reagovat co nejrychleji. Vhodné je na bezpečném místě zastavit a vystoupit z vozidla. Účinné je se např. kolem auta projít nebo na čerstvém vzduchu udělat pár dřepů“, doporučil vrchní inspektor Mihulka. Zvláště nebezpečné jsou úseky, kdy už je řidič blízko svému cíli cesty a řekne si, že “už ten kousek musí dojet“. I kdyby do cíle zbývalo jen několik kilometrů, neměl by řidič únavu nikdy podceňovat.
Nebezpečí mikrospánku nehrozí řidiči ale jen v noci nebo časně ráno, i během dne při teplejším počasí může řidiče přemoci únava. Je důležité, aby řidič dodržoval při jízdě pitný režim nealkoholických nápojů a udržoval ve vozidle chladnější teplotu, případně si přivřel okénko“,řekl nprap. Mihulka. Jak dále dodal, při cestě automobilem pomáhá řidiči udržet pozornost i rytmická hudba nebo žvýkání.
Pro řidiče nákladních vozidel platí povinnost dodržovat přestávky na odpočinek. Řidiči kamiónů by měli tuto povinnost dodržovat ve svém vlastním zájmu. Pokud usne při jízdě za volantem řidič kamionu, představuje jeho nekontrolovatelná jízda v silničním provozu mnohonásobně větší riziko a horší následky, než by tomu bylo u řidiče osobního vozidla.
 
Je nutné se plně věnovat řízení
Další z častých příčin vzniku dopravní nehody je, že se řidič plně nevěnuje řízení vozidla. „Je důležité, aby řidič při jízdě stále sledovat situaci v silničním provozu a zbytečně se nerozptylovat“, řekl npor. Radek Hamža. Při jízdě je u řidiče nevhodná konzumace potravin a skutečným hazardem je telefonování nebo studování mapy. I chvilka, kdy řidič přestane sledovat provoz na silnici, může být příčinou dopravní nehody. Takovým dopravním nehodám často předcházela manipulace řidiče s autorádiem nebo se satelitní navigací, to že se řidič otočil na zadní sedadla, kde byly děti, nebo vyndával věci uložené v přihrádce.
 
Vyjetí do protisměru
Mnoho řidičů při projíždění zatáček nejede ve svém jízdním pruhu, ale vyjíždí do protisměru. Takový manévr je velmi nebezpečný. „Pokud řidič vyjede do protisměru a z opačného směru jede jiné vozidlo, je v zatáčce pro oba řidiče velmi obtížné vyhnout se střetu. Riziko dopravní nehody se ještě zvyšuje, pokud navíc vozidla jedou rychle“, zakončil npor. Radek Hamža s tím, že zvýšené opatrnosti je nutné dbát také při objíždění nerovností nebo překážek na silnici.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
1. srpna 2011

vytisknout  e-mailem