Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policisté čtou „Policejní pohádky“

ZLÍNSKÝ KRAJ: Projekt se uskuteční i ve školách našeho kraje.  

Úderem desáté hodiny se první březnové pondělí (2. března 2015) rozezní zemí „Policejní pohádky.“
Akci „Policisté čtou Policejní pohádky“ podpořila všechna krajská ředitelství, díky vstřícnosti kolegů je proto možný její celorepublikový formát. Policisté ve všech krajích tak budou číst dětem ve školách, školkách i nemocnici.
 
Knížka „Policejních pohádek“ obsahuje celkem 16 pohádek a příběhů. Dějem pak děti provede policista Honzík. V závěru pohádky zopakuje správné pravidlo soudce, spravedlivý Přemysl. Příběhy zahrnují časté protiprávní situace a dětem vhodnou formou přibližují zásady bezpečného chování či naopak upozorňují, jakého jednání se vyvarovat. Mezi příběhy tak lze nalézt téma sprejerství, pohřešování dítěte, násilné, majetkové i mravnostní trestné činnosti a další. Nezapomněli jsme ani na problematiku bezpečného pohybu na komunikacích či nebezpečí drog. Namátkou lze uvést i názvy některých příběhů:
 
„Jak droga zatemnila Petříkovi mysl,“
„Jak Frantík a Terezka zkoušeli tatínkovo víno,“
„Jak Jaromírovi ubližovali špatní kamarádi a jak ho Oldřich zachránil,“
„Jak si Bohumil půjčoval, až se dostal do vězení.“
 
Autorem knihy je ostravský soudce Mgr. Roman Pokorný. Knihu ilustrovala paní Šárka Nogová. Uvnitř publikace děti naleznout také CD, obsahující všechny pohádky. Posluchačům je načetli policisté i soudce. Formát dětské knihy v rámci projektu „Policejních pohádek“ nebyl zvolen náhodou. Pohádkami a příběhy se snažíme děti co nejpřirozenějším způsobem seznámit s bezpečnostními zásadami. Kouzelné ilustrace i jednotlivé příběhy knížky vrací děti ovšem také ke čtení. Ať už jsou jim pohádky čteny nejbližšími, nebo čtou samy. Termín celorepublikové akce 2. března 2015 byl mimo jiné zvolen také pro podporu čtení. Březen je někdy označován měsícem knihy i internetu. Prostřednictvím „Policejních pohádek“ se tak děti mohou věnovat čtení.
 
A kde se tedy budou číst pohádky první březnové pondělí ve Zlínském kraji?
 
ZŠ v Lukově,
ZŠ praktická a ZŠ speciální v Bystřici pod Hostýnem,
ZŠ v Podolí,
ZŠ ve Lhotě u Vsetína.

 

27. února 2014, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem