Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policisté byli připraveni zabránit eskalaci diváckého násilí

J.Hradec - Hokejové utkání KLH J.Hradec - IHC Písek.  

Včerejší hokejové utkání  baráže o postup do 1. hokejové ligy mezi KLH Vajgar J.Hradec  a IHC Komterm Písek vyhodnotili policisté jako rizikové. Na základě informací jindřichohradeckých  i píseckých kriminalistů zde byla důvodná obava, že vedle hokejistů hodlá své síly změřit  i šedesát až osmdesát  fanoušků, kteří jsou členy ultrapravicové neonacistické organizace zejména z Písku, ale i z Českých Budějovic či z Veselí nad Lužnicí.
 
Z důvodu předcházení protizákonnému jednání přijala policie rozsáhlá preventivní bezpečnostní opatření! Ve městě byl posílen výkon pořádkové služby i výkon služby kriminální policie, v pohotovosti byla pořádková jednotka a policisté antikonfliktního týmu. Na základě jednání s pořadateli byla policie připravena v případě nutnosti zasáhnout i uvnitř stadionu a obnovit pokojný stav ve sportovním zařízení, pokud by byla bezpečnost osob nebo majetku ve sportovním zařízení ohrožena závažným způsobem a přes veškerá opatření učiněná vlastníkem by nedošlo k obnovení pokojného stavu.  
 Do opatření bylo nasazeno celkem 90 policistů Policie ČR, Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, 6 strážníků Městské Policie Jindřichův Hradec. Z toho bylo 52 policistů z Pořádkové jednotky České Budějovice, 18 policistů z Obvodního oddělení Jindřichův Hradec, Třeboň a Studená. Dále 5 policistů z Dopravního inspektorátu  J.Hradec, 9 policistů Služby kriminální policie a kynologové se služebními psy.
Hokej a fanoušci.JPGHokej a fanoušci.JPG
 
Ze strany fanoušků IHC Komterm Písek bylo v sektoru hostů nejméně 10 fanoušků a v sektoru domácích nejméně 2 000 fanoušků. Na začátku utkání byl jednomu fanouškovi z řad hostů před zimním stadionem J.Hradec odebrán tzv. „ boxer“ , jeden fanoušek byl blokově pokutován za přestupek, neboť močil u budovy zimního stadionu.
 
V průběhu opatření nedošlo k závažnému narušení veřejného pořádku a to jak před utkáním tak v jeho průběhu. Nebyla oznámena žádná újma na zdraví osob či poškození majetku. Celý průběh dění policie precizně monitorovala. Po ukončení utkání byl proveden doprovod fanoušků hostů mimo město.
 
Cílem včerejšího rozsáhlého policejního opatření bylo zákonnými prostředky zajistit bezpečnost a ochranu veřejného pořádku v době konání hokejového utkání ve městě nad Vajgarem a to zejména kolem zimního stadionu, v přilehlých ulicích a parkovištích. Rovněž pak zajistit řádný dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu v době příjezdu a odjezdu diváků a to za využití všech zákonných prostředků.
 
Rozsáhlá opatření ze strany Policie ČR odradila ultrapravicové   neonacistické   fanoušky zejména z Písku, ale i z Českých Budějovic či z Veselí nad Lužnicí od návštěvy města Jindřichova Hradce. Policie i do budoucna, pokud    vyhodnotí sportovní utkání jako rizikové, zaujme obdobná opatření z důvodu předcházení protizákonnému jednání !
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz                                                         
22. března  2011

vytisknout  e-mailem