Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policisté apelují na občany

Nedejte šanci zlodějům 

Podle policejních statistik je zřejmé, že jsou někteří lidé stále nepoučitelní. Během prvních devíti dní měsíce srpna tohoto roku zaevidovali plzeňští policisté téměř tři desítky případů vloupání do vozidla. Nejvíce případů řeší uniformovaní strážci zákona z centra Plzně a Bor, naopak nejméně občanů našlo vykradený vůz na Doubravce a Vinicích.
         Na svoji neopatrnost doplatil během noci z 8. na 9. srpna 26letý mladík z Chomutova. Služební vůz Opel Astra zaparkoval kolem půl jedenácté večer v Bendově ulici v Plzni. Kolem sedmé hodiny ráno se vrátil k automobilu a zjistil, že je rozbité okno u zadních dveří.  Do protokolu později uvedl, že v interiéru vozu ponechal notebook, fotoaparát, dvě bundy a peněženku s doklady a finanční hotovostí 3 tisíce korun. Věci za bezmála 19 tisíc korun nenašel. Plzeňští policisté z centra Plzně prošetřují nyní také případ vloupání do vozidla 63leté ženy. Dosud neznámý pachatel překonal zámek u dveří vozu Alfa Romeo, které parkovalo z 6. na 7. srpna v ulici Sady 5. května. Majitelka přišla mimo jiné o navigaci, autoledničku s nákupem, značkové brýle a oblečení. Celkovou škodu vyčíslila na bezmála 105 tisíc korun. 
         Policisté neustále apelují na všechny občany, aby ve svých vozidlech nenechávali na viditelných místech žádné věci, a to i pro majitele zdánlivě bezcenné. Přestože jsou stále nejkradenějšími věcmi autorádia, navigace a vše, co se dá dobře zpeněžit, lapku přiláká třeba i prázdná igelitová taška. To, že v ní totiž nic není, ví pouze její majitel. Lapka to zjistí až poté, co ji drží v ruce. Zloději nepohrdnou opravdu ničím. Snadno se pak může stát, že nezodpovědný majitel přijde třeba o oděvy. Policisté znají z praxe i případy, kdy hodnota odcizené věci byla podstatně nižší než částka, kterou pak vlastník vozidla zaplatil za opravu vypáčeného zámku či rozbitého skla. Své o tom ví 53letá majitelka vozidla Fiat. Čtvrtý srpnový den zaparkovala v Prokopově ulici v Plzni. Ještě téhož dne večer zjistila, že jí někdo rozbil okno u auta a z interiéru odcizil plátěnou brašnu. V té měla část povinné výbavy, příslušenství pro údržbu vozidla a malou LED svítilnu. Škodu na odcizených věcech vyčíslila na 1200 korun. Ale za opravu rozbitého okna zaplatila další 4 tisíce korun. V dnešní době je na trhu mnoho různých druhů elektronického zabezpečení vozidel a z nabídky si vybere skutečně každý občan. Pracovníci specializovaných prodejen každému zákazníkovi určitě rádi pomohou s výběrem vhodnéhozabezpečení pro jeho vůz. Nikdo z nás takříkajíc neví dne ani hodiny, kdy se zrovna on stane terčem zloděje a zabezpečení svých věcí znamená pro lapku překážku.  Prevence je jedním z pilířů obrany před potencionálními pachateli a pokud bude každý dodržovat určitá pravidla, sníží tím riziko vykradení. Mezi ně patří například kontrola interiéru před odchodem od vozidla. Každý by se měl ujistit, že třeba panel od autorádia či navigaci si odnáší s sebou a na sedadlech neleží žádné oděvy a ani ta prázdná taška. Samozřejmostí i nadále zůstává řádné uzamčení automobilu. Dobře by měl také každý zvážit místo pro zaparkování. Temná a odlehlá místa nejsou správná volba.

nprap. Simona Čejková
10. srpna 2011

vytisknout  e-mailem