Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Policista služby cizinecké policie 2023

Ředitel Ředitelství služby cizinecké policie, plk. Mgr. Aleš Benedikt, předal více jak 80 medailí a dalších ocenění. 

V prostorách kongresového centra na mezinárodním letišti Václava Havla Praha se 21. března 2024 uskutečnil 13. ročník předávání ocenění „Policista služby cizinecké policie“.

V jednotlivých kategoriích ankety Policista služby cizinecké policie ocenění získali:

Cizinář  roku 2023

Krajské ředitelství policie hl. města Prahy:                           mjr. Iveta Peciválové Špeldová
Krajské ředitelství policie Středočeského kraje:                   prap. Karel Pokorný
Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje:                       nprap. Milan Svatoň
Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje:                        nprap. Milan Marian
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje:                          nprap.. Kateřina Nováková
Krajské ředitelství policie Libereckého kraje:                       mjr. Eva Fidrhelová
Krajské ředitelství policie Pardubického kraje:                     por. Marcel Hokr
Krajské ředitelství policie Královéhradeckého  kraj:             nprap. Tomáš Vlach
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina:                            nprap.. Jiří Mach
Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje:                 kpt. Vilko Šafář
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje:                     mjr. Miroslav Klusoň
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje:           mjr. Jaromír Lišok
Krajské ředitelství policie Zlínského kraje:                           kpt. Petr Dufek
Krajské ředitelství policie Karlovarského kraj:                     mjr. Petr Hurt

Odbor cizinecké policie:                     Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje

Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje byl v roce 2023 nucen čelit řadě výzev, z nichž asi nejcitlivěji do činnosti odboru zasáhla tranzitní nelegální migrace.

Přes území ústeckého kraje směřuje jedna z nejvýznamnějších tras nelegální migrace do Spolkové republiky Německo. Zejména v letních měsících minulého roku byli nuceni policisté odboru cizinecké policie realizovat rozsáhlá bezpečnostní opatření v reakci na množství záchytů migrantů a pachatelů trestné činnosti související s převaděčstvím. V několika případech, a to i přes enormní nasazení policistů v rámci teritoria ústeckého kraje, poskytl odbor podporu jiným krajským ředitelstvím při zpracování záchytu většího množství nelegálně tranzitujících cizinců.

Policisté vítězného odboru zároveň čelili doposud nejvyššímu počtu žádostí ze strany německé policie o převzetí cizinců v rámci tzv. readmisních dohod, ale i to zvládli velmi dobře.

Občanský zaměstnanec:                    Jaroslava Komosná

Jaroslava Komosná pracuje u policie již 33 let a z toho neuvěčitelných 20 let působí na sekretariátu náměstka ředitele pro vnější hranici Ředitesltví služby cizinecké policie. Vždy přitom příkladně plnila zadamné úkoly, které jí byly svěřeny.

Sportovec:                                         prap. Pavla Machníková

Pavla Machníková pracuje na Oddělení hraniční a pobytové kontroly. V roce 2023 se umístila na 2. místě mezinárodní kulturistické soutěže EVLS Prague v kategorii womenfigure amateur. K dosažení tohoto výsledku je zapotřebí mnohaleté každodenní píle a dřiny. Samotná soutěž EVLS Prague patří mezi renomovaná kulturistická klání, která jsou v prostředí fitness a kulturistiky známa po celém světě.

Projekt:                                                Projekt Znovuzavedení hraničních kontrol

V souvislosti s prudkým nárůstem tranzitní nelegální migrace, zvýšenou aktivitou organizovaných skupin převaděčů a zhoršením migrační a bezpečnostní situace na vnějších hranicích bylo nutné neprodleně znovu zavést ochranu vnitřních hranic České republiky, a to na celém úseku státní hranice se Slovenskou republikou.

 Po stránce logistické a organizační se jednalo o velmi náročný úkol, před který byla postavena právě tato 3 krajská ředitelství policie a zejména jejich odbory cizinecké policie. Dočasné znovuzavedení ochrany vnitřních hranic je z pohledu novodobé historie služby cizinecké policie bezesporu jednou z největších výzev, které je Policie ČR nucena čelit.

Jde o projekt, kterým se služba cizinecké policie v teoretické rovině zabývá již od vstupu České republiky do evropských struktur. Díky enormnímu úsilí pracovníků oceněných krajských ředitelství, a to především jejich odborů cizinecké policie, se podařilo uvést tento projekt v praxi a zvládnout tak s vysokou mírou profesionality takto náročný úkol.

Specialista roku:                                 ppor. Dana Svobodová

Dana Svobodová se od roku 2013 aktivně podílí na realizaci bezpečnostní, migrační a vízové agendy prováděné dle Dohody o vysílání expertů pro migraci a doklady na zastupitelské úřady České republiky v zahraničí. Své znalosti a zkušenosti postupně uplatňovala v Ankaře, Šanghaji, Budapešťi, Lvově, Abuje, Kyjevě, Akkře a Hanoji. Vycestovala již celkem třináctkrát.

Mnohokrát přispěla k odhalení neregulérních podpůrných dokladů. Její specializací jsou pracovní víza, zaměstnanecké karty a víza za účelem studia. Také vždy reprezentuje Ředitelství služby cizinecké policie a Policii České republiky s nejvyšší mírou profesionality.

Osobnost:                                           plk. Mgr. Petr Malovec, Ph. D.

Pan náměstek dlouhodobě dosahuje velmi dobrých výsledků v zastávaných pozicích. Jeho pozitivní přínos je nejen v oblasti služební, ale aktivně se zapojuje i v rámci edukace studujících kolegů. Jako oponent či vedoucí bakalářských a magisterských prací na Policejní akademii pomáhal v jejich profesním růstu.

Současně je jednou z významných osobností v oblasti rozvoje informačních systémů Policie České republiky a uznávaným odborníkem. V rámci informačních a komunikačních technologií reprezentuje Policii České republiky i na mezinárodním poli.

Tým:                                                    Inspektorát cizinecké policie na mezinárodním letišti Ostrava Mošnov

Policisté Inspektorátu cizinecké police na letišti v Ostravě skvěle zvládli celý rok 2023 a mimo svou hlavní náplň na vnější hranici vypomáhali nejen kolegům Moravskoslezského kraje při kontrolách na hranicích se Slovenskou republikou, ale také v záchytném zařízení ve Vyšních Lhotách. Také nesmíme opomenout, že příkladně zvládli opatření na Dnech NATO, kterých se zúčastnilo přes 150 tisíc návštěvníků.

Síň slávy:                                            plk. Milan Babičík In memoriam

Ocenění převzal jeho syn, rovněž policista Ředitelství služby cizinecké policie, pan nprap. Milan Babičík ml.

Pan plukovník Babičík stál v čele cizinecké a pohraniční policie v Ústí nad Labem od roku 1991 do roku 2008. Od roku 1993 byl ředitelem Odboru pohraniční policie v Ústí nad Labem a po reformě v roce 2002 se stal ředitelem Oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Ústí nad Labem. V únoru 2008 odešel do důchodu, kde ovšem vydržel pouhé 2 měsíce a vrátil se k Policii České republiky jako občanský zaměstnanec na odbor specializovaných činností, kde se věnoval realizaci krajských projektů financovaných z EU. V této funkci působil do roku 2017.

Pan plukovník patřil vždy mezi opravdové tahouny a vizionáře. Pro svou zarputilou cílevědomost byl vždy ceněným velitelem, který se nebál zavádění nových praktik ve službě.


Zvláštní poděkování:                           brig. gen. Tomáš Kužel, brig. gen. Leoš Tržil a plk. Jaromír Tkadleček

Z rukou  ředitele ŘSCP plk. Aleše Benedikta byly následně předány nejvyšší ocenění, zlaté pamětní medaile Služby cizinecké policie, kterou si převzali:

mjr. Štěpán Dudáš
kpt. Simona Borková
plk. Petr Matějíček
kpt. Jiří Tomášek
styčný důstojník BPOL Andreas Weishaupt

Za možnost uspořádat 13. ročník ceremoniálu Služby cizinecké policie v kongresovém centru mezinárodního letiště Václava Havla Praha vděčíme našemu dlouholetému partnerovi společnosti Letiště Praha a.s.. Děkujeme panu řediteli Ing. Jiřímu Posovi a celému jeho týmu kolegů, který se na pořádání podílel.

kpt. Bc. Josef Urban
tiskový mluvčí
Ředitelství služby cizinecké policie

25. února 2023

Odkazy do noveho okna

Policista roku 2023

Policista roku 2023 

Detailní náhled

Policista roku 2023

Policista roku 2023 

Detailní náhled

Odbor roku

Odbor roku 

Detailní náhled

Občanský zaměstnanec roku

Občanský zaměstnanec roku 

Detailní náhled

Projekt roku

Projekt roku 

Detailní náhled

Specialista roku

Specialista roku 

Detailní náhled

Cizináři roku

Cizináři roku 

Detailní náhled

Osobnost roku

Osobnost roku 

Detailní náhled

Tým roku

Tým roku 

Detailní náhled

Sportovec roku

Sportovec roku 

Detailní náhled

Síň slávy

Síň slávy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem