Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policista roku 2008

Dne 3.3.2009 od 15.30 hodin proběhlo slavnostní ocenění nejlepších ostravských policistů za rok 2008.  

Divadlo loutek Divadlo loutek
příkladný čin roku příkladný čin roku

Společenský zážitek zajisté umocnilo i prostředí Divadla loutek na Pivovarské ulici v Ostravě. Celkem 33 nejlepších policistů a občanských zaměstnanců Městského ředitelství policie Ostrava převzalo ocenění Policista roku, Občanský zaměstnanec roku 2008 i další speciální ocenění.
Akce obohatili i významní hosté, ředitel Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, plk. RNDr. Jaroslav Skříčil, primátor statutárního města Ostravy, Ing. Petr Kajnar,  představitelé samospráv a složek IZS.

Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava, plk. Mgr. Tomáš Landsfeld, ocenil titulem Policista roku 2008 devět policistů jednotlivých ostravských obvodních oddělení (mezi nimi i dvě ženy). Svým „následovníkům“ zaslal přání v podobě obrazové zdravice také senátor a herec Tomáš Töpfer (v jedné z krásných rolí vrchní strážmistr Arazím z brněnské „pátračky“). Titul Policista roku 2008 dále získalo též jedenáct policistů ostravské služby kriminální policie a vyšetřování (mezi nimi opět dvě ženy, komisařky). Jedenáctce kriminalistů popřál brankář FC Baník Antonín Buček. Další čtyři ocenění Policista roku byly uděleny policistům ostatních policejních útvarů (operační středisko, služba kriminalistické techniky, pohotovostní pořádkový odbor).
Pět žen se od března může pyšnit titulem Občanský zaměstnanec roku 2008. Speciální kategorie otevřel por. Ing. Jan Kresta, komisař ostravské služby kriminální policie a vyšetřování, v kategorii „Objev roku“. Ačkoliv je kriminalistou teprve od září 2008, díky své nadstandardní pečlivosti a pracovitosti se brzy vyšvihl mezi starší a zkušenější kolegy.


Za záchranu lidských životů byli nominováni na titul Příkladný čin roku dva ostravští policisté, pprap. Renata Jandová z pohotovostního pořádkového odboru, a pprap. Radek Nekoranec z Obvodního oddělení Ostrava-Vítkovice. Oba policisté jsou tak příkladem všem ostatním. Pprap. Jandová se výrazně podílela na záchraně mladého lidského života.
Vyhrocená situace začala dne 3.10.2008, kdy 18letá dívka kolem 14.00 hodiny poslala zprávu sms svému 19letému příteli. Dívka příteli sdělila svůj záměr odchodu ze života. Policii kontaktovala 38letá matka dívky.
K záchraně mladého lidského života byla zorganizována rozsáhlá pátrací akce. Bylo svoláno zhruba šedesát policistů, městských strážníků, psovodi. Velitel akce situaci nepodcenil, žádal o vyslání termovize. Policistům ztěžovaly v průběhu akce práci i ztížené povětrnostní podmínky, stmívalo se. Bylo využito také speciální techniky – noktovizorů. Jedné z policistek, pprap. Jandové, se podařilo navázat kontakt s pohřešovanou, dívka připouštěla pouze komunikaci formou sms zpráv. Propátrávány byly lesy v Ostravě-Třebovicích a břehy Opavice. Značně  pomohli strážníci Městské policie Ostrava-Třebovice. Obava o život dívky se zintenzivňovala s uplynulými hodinami i s přibývající tmou. Zakročující policistce se podařilo získat důvěru dívky, komunikace sms zprávami byla přínosnější. Obavy o dívku byly odůvodněné, neboť si dívka před „činem“ opatřila množství léků, které postupně užila.
Komunikace vázla díky stavu dívky, jež vyvolalo množství požitých léků. Později sdělila, že nemůže chodit, je ve „špatném“ stavu. Velitel opatření aktivně využíval všech možných technických prostředků.  Díky nim bylo vytipováno bližší místo, kde by se měla dívka nacházet. Policisté vstoupili do zalesněné plochy a prohledávali terén metr po metru.  Ležící dívka byla nalezena kolem 19.45 hodin, v lesním porostu, okamžitě byla přivolána rychlá záchranná služba. Dívka se svěřila, že  užila asi 60 kusů analgetik a byla hospitalizována v nemocnici.
Policistka však aktivně zakročuje stále. Dne 28. ledna 2009, spolu s dalšími kolegy, zachránila 27letého muže, který chtěl ukončit život skokem z mostu na frekventovanou pozemní komunikaci. Zakročující policisté muže nejen zachránili, ale poskytovali mu i první pomoc, do příjezdu lékaře rychlé záchranné služby.
Třináctého února 2009 zakročovala pprap. Jandová při zajištění podnapilého muže, který kolem 14.30 hodin v centru Ostravy, manipuloval se zbraní a mířil na kolemjdoucí. I zajištění podezřelého zvládla vysoce profesionálně. Myslím, že bychom takto mohli pokračovat ještě dlouho, ale není smyslem této tiskové zprávy.

příkladný čin roku příkladný čin roku

Za příkladný čin roku byl oceněn také pprap. Radek Nekoranec z Obvodního oddělení Ostrava-Vítkovice (nyní skupiny služební kynologie). Kolega okamžitě zareagoval na vzniklou situaci jako profesionál. Dne 18.4.2009 zadržel v centru Ostravy pachatele loupeže šperků ze zlatnictví. Podezřelý kolem 16.15 hodin v prodejně zlatnictví na Sokolské třídě uchopil a odstrčil prodavačku takovou intenzitou, až upadla na zem, odcizil z výkladní skříně tři náramky a řetízek za zhruba 53 000 korun. Odcizené věci obviněný uschoval do tašky, o kterou se pak z prodavačkou přetahoval, přičemž došlo k vypadnutí některých šperků. Prodavačku přitlačil na zeď a zakryl jí rukou ústa, aby nevolala o pomoc. Muž pak pomocí dřevěné lišty rozbil sklo výlohy a tímto otvorem vystoupil z prodejny  a dal se na útěk. 62letá prodavačka utrpěla drobná poranění, škoda na majetku přesáhla 72 000 korun. V době, kdy 50letý pachatel proskočil otvorem ve skle, způsobil však zranění také sobě. Policista v tu chvíli řídil své vozidlo po ulici Sokolská třída, uslyšel řinkot skla, uviděl ženu volající o pomoc a běžícího muže, další svědci si situace nevšímali, proto policista ihned zareagoval. Zastavil vozidlo, doběhl muže, z něhož stříkala krev. Muž později zkolaboval, proto policista přivolal pomoc a muže ošetřil, zaškrtil ruku a zastavil tepenné krvácení. Muži tak pravděpodobně zachránil život. 

Zlatým hřebem slavnostního odpoledne byl bezpochyby zbrusu nový letošní titul „Image roku“. Historicky prvním oceněným této kategorie je por. Bc. Karel Seszták, komisař služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava-Vítkovice. Kriminalista zvolil ke vstupu do manželství víc než společenský oděv a to uniformu policisty České republiky. Svou příslušnost k Policii snad nemohl projevit vhodnějším způsobem. Svatební obřad, konaný dne 20.9.2008 v prostorách úřadu městského obvodu Slezská Ostrava, se stal nezapomenutelným nejen pro oba novomanželé, ale určitě i pro mnohé další. Sounáležitost s Policií České republiky prokázala zajisté i snoubenka, neboť manžela v uniformě neodmítla. Kriminalista však nadstandardně plní i úkoly na poli pracovním a patří mezi nejlepší. Ačkoliv se stal policistou teprve nedávno, stabilně podává nejlepší výkony.
Řady Městského ředitelství policie Ostrava tvoří naštěstí mnoho schopných žen a mužů na svých místech, kteří neváhají a „pomáhají a chrání“ dnem i nocí. Nelze zmínit všechny výjimečné jedince, letošní tituly určitě získají další nejlepší.
Humorně laděné slavnostní odpoledne vyvrcholilo divadelním představením „Z deníku Ostravaka“.

por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka

 
Vstup do fotogalerie

                                                                                   

vytisknout  e-mailem