Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policista pomohl zachránit život zraněnému cyklistovi

Jihočeský kraj - Od vedení jihočeské policie obdržel ocenění spolu se statečným občanem, který sledoval zloděje šperků v ulicích Českých Budějovic. 

Jihočeská policie má ve svých řadách kolegy, kteří i v době svého volna dokáží odvádět profesionální práci, nejsou lhostejní ke svému okolí a dokážou rychle a adekvátně reagovat. Jedním z nich je i pprap. Václav Bednář, který slouží na obvodním oddělení v Táboře. Tento policista dnes převzal z rukou náměstka Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje ocenění a pamětní minci za příkladné a aktivní jednání na jehož konci je zachráněný lidský život. 

Vše se odehrálo dne 9. září na lesní cestě u hráze rybníka Borovinka v Jihlavě. Na elektrokole se zde pohyboval starší cyklista a v zalesněném porostu zřejmě přehlédl kořeny stromů, o které zavadil a z kola upadl na cestu. Po tomto pádu se mu podařilo ještě zvednout, znovu nasedl na kolo a pokračoval v jízdě. Několik okamžiků po rozjetí ale znovu upadl i s kolem na zem. Při tomto pádu se velmi vážně zranil. V blízkosti této kolize se v tu chvíli nacházeli dva policisté, kteří zde trávili čas v době svého volna a byli v civilu. Jedním z dvojice byl pprap. Václav Bednář. Tento policista spolu s kolegou, který slouží na 1. oddělení pohotovostní motorizované jednotky v Praze, okamžitě spěchal ke zraněnému cyklistovi. Oba společně mu sundali opatrně z hlavy cyklistickou přilbu a uložili ho do stabilizované polohy. Začali mu poskytovat neodkladnou první pomoc. Současně na místo zavolali zdravotnickou záchrannou službu a až do jejího příjezdu u muže sledovali základní životní funkce a udržovali ho v klidu. Cyklista utrpěl velmi vážné zranění v oblasti hlavy a první pomoc poskytnutá ze strany obou policistů byla v tu chvíli pro záchranu jeho života zcela zásadní.

Za jeho příkladné jednání byl náležitě oceněn. Spolu s ním převzal pamětní minci jako výraz poděkování jihočeského policejního ředitele také statečný občan, který dne 6. září zásadním způsobem přispěl k zadržení pachatele vloupání do zlatnictví v Českých Budějovicích. O tomto skutku jsme veřejnost již informovali, viz: https://www.policie.cz/clanek/statecny-obcan-pomohl-pri-dopadeni-zlodeje-ktery-kradl-ve-zlatnictvi.aspx.

Oběma statečným pánům patří za jejich skutky velké poděkování. Vážíme si nejen svých kolegů, kteří dělají dobré jméno jihočeskému policejnímu ředitelství, ale i občanů, kteří policistům v jejich práci pomáhají.

Foto předání ocenění:

Foto policista 1.JPG

Foto policista 2.JPG

Pamětní mince.jpg

por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

1. října 2021

vytisknout  e-mailem