Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policista našel chataře recidivistu

ZLÍNSKO: Po několika pátracích akcích je starý známý opět v cele. 

Policista z Fryštáku dopadl známého chataře. Narazil na něj včera při obchůzce poblíž obce Držková. Kvůli zmíněnému pachateli jsme v posledních týdnech uspořádali už několik pátracích akcí. Hledali ho jak policisté z fryštáckého obvodního oddělení, tak zlínští kriminalisté. Vždy, když tohoto recidivistu propustí z vězení, navýší se naše statistiky o další vyloupené rekreační objekty. Naposledy z výkonu trestu odešel letos v srpnu.
Osmapadesátiletý muž se už léta neživí jinak, než drobnými krádežemi. Většinou se vloupává právě do rekreačních objektů. Dopadnout ho není až tak úplně snadné, jak by se mohlo zdát. Jeho revírem je totiž celý Zlínský kraj. Má na svědomí vloupání do chatek na Zlínsku, Vsetínsku i na dalších místech. Pachatel je ale poměrně skromný. Z chatek bere většinou jen jídlo a pití, občas v nich přespí. Přesto ale pochopitelně všem poškozeným takříkajíc pije krev. Škody, které způsobí vloupáním, jdou do tisíců. A pocit, že se v soukromí, které si chráníme, pohyboval cizí člověk, osahával věci, manipuloval s nimi, rozhodně není příjemný.
Dnes se pachatel u výslechu přiznal, že od srpna vykradl už jedenáct chatek. Majitelé si vypočítali, že ukradené věci mohly souhrnem vyjít tak na tři tisíce. Dalších třináct a půl tisíce korun však budou stát opravy poničených zámků, dveří a oken. Další případy v souvislosti s tímto recidivistou ještě prověřujeme.
Podobný úspěch jsme měli i minulý týden. To kriminalisté zadrželi teprve osmnáctiletého mladíka, kterému se od června tohoto roku podařilo už patnáct krádeží. Nejprve vybíral sklepní kóje a byty, pak se zaměřil na veřejně přístupné budovy, jako je zlínský magistrát nebo univerzita. Bral všechno, co šlo zpeněžit, od diaprojektorů, přes nářadí, až po zlato. Tento mladý zloděj je už ve vazbě a čeká ho až tříleté vězení, protože nakradl věci, jejichž hodnota se pohybuje kolem sto padesáti tisíc korun. Vazbu budeme navrhovat i pro chataře-recidivistu, který je ohrožen dvouletým trestem odnětí svobody.
 
21. října 2010, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem