Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policista, který nebyl ve službě, pomohl cizinci se zraněným malým synem

České Budějovice - Chlapce dopravil k sanitě, postaral se o staršího sourozence i psa. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Příběh se šťastným koncem se odehrál v sobotu 9. září na Třeboňsku. Na víkend se tam vydal policista z obvodního oddělení České Budějovice - město, nprap. Lukáš Kupec se svou ženou a dítětem. Pohodová procházka kolem rybníka Svět se nakonec změnila v pomoc malému chlapci, který nešťastně upadl a poranil si ruku. Policista nejdřív uslyšel  hlasitý pláč a potom uviděl muže, který lezl na strom a lámal větev. Lukáš Kupec k muži doběhl a zeptal se, co se stalo. Ihned zjistil, že se jedná o cizince, který v Třeboni tráví se syny dovolenou. Malý chlapec měl poraněnou ruku a hlasitě brečel, policista se s mužem dohodl, že pro jistotu zavolají zdravotnickou záchrannou službu. Zdravotníci se však na místo události nemohli dostat vozidlem, a tak musel Lukáš Kupec společně s otcem dovézt syna na kárce u kola zhruba půl kilometru na místo, kde mohli chlapce předat záchranné službě. Lukáš Kupec se muži prokázal služebním průkazem, aby ho ujistil, že se o staršího syna, kola i psa postará,  aby mohl otec s mladším synem v klidu odjet do nemocnice na ošetření. Otec se synem nasedli do záchranky a odjeli do nemocnice, policista zjistil, kde je rodina ubytovaná a staršího chlapce i se psem a věcmi dovedl na penzion a postaral se o něj.

Kdyby se o zážitku z původně rodinného víkendu Lukáš jen tak nezmínil před kolegy z práce, na naše stránky by se nedostal. Policista totiž pomoc druhým bere jako naprosto přirozenou věc, a ne něco výjimečného. Později se od otce malého chlapce z děkovné sms zprávy dozvěděl, že byl zraněný kluk s rukou operován.

Ne všichni lidé by se v jeho pozici však zachovali takto. A tak nprap. Lukáš Kupec naprosto naplnil policejní motto Pomáhat a chránit.

kpt. Bc. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz

26. září 2017

vytisknout  e-mailem