Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policista.cz a mapyhazardu.cz

Žadatel se domáhal následujících informací: 

  • Který orgán policie, kdy a pod jakým číslem interního materiálu Policie ČR pověřil pana Lukáše Heinze, šéfredaktora internetového portálu www.policista.cz k tomu, aby se jako příslušník Policie ČR opakovaně účastnil akcí organizovaných členy Strany zelených nebo politické strany Les, jejichž cílem je diskreditace legálních provozovatelů sázkových her, naposledy viz veřejně distribuovaná pozvánka na akci pro Prahu 8 a dále v Ústí nad Labem, a jiných českých městech? Na všech akcích se sám představuje jako policista prezentující oficiální materiály policie týkající se kriminality spojené s provozováním sázkových her.
  • Který orgán policie, kdy a pod jakým číslem interního materiálu Policie ČR vytvořil policejní statistiky veřejně prezentované panem Lukášem Heinzem při akcích občanských sdružení či jmenovaných politických stran, prokazující souvislosti různých trestných činů s legálním provozem sázkových her?
  • Který orgán policie, kdy a pod jakým číslem interního materiálu Policie ČR zbavil pana Lukáše Heinze, policistu, mlčenlivosti o interních údajích zjištěných při výkonu jeho vlastní práce, které prezentuje jako varování účastníkům diskusí o dopadech sázkového hraní, ovšem jen a pouze na zařízeních legálních provozovatelů sázkové techniky a v žádném případě na zařízeních ilegálních provozovatelů?
  • Který orgán policie, kdy a jak provádí dozor a kontrolu obsahu www.policista.cz, na kterém jsou prezentovány vysloveně interní materiály Policie ČR, přestože se jedná o aktivitu občanského sdružení? Jaký orgán policie je odpovědný za kontrolu webu www.policista.cz, který uvádí čtenáře v omyl, protože vzbuzuje dojem skutečného oficiálního webu Policie ČR prezentací policistů ve služebních uniformách se služebními odznaky?
  • Jaká fyzická osoby, policista nebo policejní orgán rozhodl o přidělení finančních prostředků ve výši cca 150.000,- Kč ve prospěch občanského sdružení Brnění, Brno, a to z rozpočtu policie, na účely dotace tvorby portálu www.mapyhazardu.cz ?
  • Který orgán policie, pod jakým číslem interního materiálu rozhodl o podpoře vzniku databáze rozmístění provozoven legálních provozovatelů sázkových her za účelem jejich šikany ze strany občanských sdružení a členů politických stran Zelených a les, jež se nacházejí na portálu www.mapyhazardu.cz ?
 
Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:
 
Ad 1) Žádný orgán Policie České republiky nepověřil policistu prap. Lukáše Heinze, aby se účastnil jakýchkoliv akcí organizovaných jakoukoli politickou stranou, včetně akcí, jejichž cílem by byla diskreditace legálních provozovatelů sázkových her. Prap. Lukáš Heinz se podle vlastního vyjádření účastní pouze akcí organizovaných pod hlavičkou občanského sdružení Občané proti hazardu, kde však nevystupuje jako oficiální zástupce Policie České republiky, a neprezentuje proto stanoviska tohoto bezpečnostního sboru. Prap. Lukáš Heinz se účastní výše uvedených akcí výhradně jako soukromá osoba s povoláním policisty a jako šéfredaktor internetového zájmového serveru www.policista.cz. Tento server je provozován občanským sdružením a Policie České republiky se žádným způsobem na jeho provozu nepodílí.
 
Ad 2) Statistické údaje prezentované prap. Lukášem Heinzem nevytvořil k tomuto účelu žádný orgán Policie České republiky. Jmenovaný policista vychází z veřejně dostupných dat uvedených na internetovém portálu www.mapakriminality.cz, který je provozován občanským sdružením Otevřená společnost, o.p.s. Další materiály, které jmenovaný policista prezentuje, zpracoval sám na základě vlastních poznatků, tedy jako soukromá osoba, v rámci prevence kriminality.
 
Ad 3) Veřejně dostupné údaje týkající se obecně statistiky kriminality na území České republiky nepodléhají žádné povinnosti mlčenlivosti. Naopak jsou veřejně prezentovány. Povinnost mlčenlivosti policistů zakotvuje § 115 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů. Povinností mlčenlivosti jsou chráněny pouze údaje, se kterými se policista seznámil při plnění úkolů policie nebo v souvislosti s nimi a které v zájmu zabezpečení úkolů policie nebo v zájmu jiných osob vyžadují, aby zůstaly utajeny před nepovolanými osobami. Veřejně dostupná statistická data o druhu a počtu trestných činů spáchaných na konkrétním území mezi takto chráněné údaje nepatří.
 
Ad 4) Žádný orgán Policie České republiky neprovádí kontrolu obsahu zájmového serveru www.policista.cz ani neuskutečňuje dohled nad jeho provozem. Na webových stránkách je řádně uvedeno, že jejich provozovatelem je občanské sdružení PoliceWeb registrované Ministerstvem vnitra České republiky a dostupné jsou i stanovy uvedeného občanského sdružení. Skutečnost, že na těchto webových stránkách, stejně jako v jiných médiích, jsou prezentovány fotografie policistů ve služebních stejnokrojích, není sama o sobě oporou pro tvrzení, že stránky vyvolávají dojem oficiálního webu Policie České republiky, a čtenáře tak uvádějí v omyl.     
 
Ad 5) Na tvorbu internetového portálu www.mapyhazardu.cz nebyly vyčleněny žádné prostředky z rozpočtu Policie České republiky. Projekt „Mapy hazardu“ občanského sdružení Brnění byl za účelem informování veřejnosti a iniciace systémových změn finančně podpořen z dotačního programu Ministerstva vnitra České republiky v roce 2012. (Viz www.mvcr.cz/soubor/1-10-informace-pdf.aspx.)
 
Ad 6) Žádný orgán Policie České republiky nerozhodl o podpoře databáze umístěné na portálu www.mapyhazardu.cz (viz odpověď ad 5). 
 
PhDr. Jiří Vokuš, 12.3.2914

vytisknout  e-mailem