Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie zmařila pokus o ovlivnění svědka

Operace "GRAM" skončila zadržením 3 osob 

             Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zadrželi a obvinili, v rámci akce „GRAM“, tři muže, kteří jsou podezřelí z přípravy křivé výpovědi svědka. Tato závažná trestná činnost měla proběhnout v souvislosti s blížícím se soudním projednáváním trestní věci, ve které je obžalována skupina pachatelů pro podezření z krácení daní, čímž měla státu vzniknout škoda převyšující sto milionů korun.   
 
            Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování odhalili skupinu osob, která se pokusila za pomoci advokáta a částky čtyř milionů korun určitého svědka přesvědčit, aby změnil svoji výpověď a zajistil svou výpovědí beztrestnost několika obžalovaným. Tato trestní věc je vedena u Krajského soudu v Ostravě a bude v ní projednáváno podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 148 odst. 1, 4 trestního zákon, kterým měla vzniknout státu škoda převyšující 100 milionů korun. Obžalovaným v této trestní věci hrozí až 12 let odnětí svobody.
 
V rámci závěrečné fáze realizace zadrželi policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, v součinnosti s Útvarem rychlého nasazení, ve čtvrtek 5. listopadu 2009, ve večerních hodinách, v advokátní kanceláři v Jihlavě tři hlavní podezřelé při společném jednání. Rovněž byly zajištěny peněžní prostředky určené k uplacení svědka.
 
Ze strany policie byl učiněn podnět k návrhu na vazbu všech tří zadržených, který dozorový státní zástupce akceptoval a na základě jeho návrhu vzal soudce Okresního soudu Brno-venkov všechny tři obviněné do vazby, tak aby nemohlo dojít k ovlivňování svědků.
 
Policie dále pokračuje v rozkrývání celého případu, jelikož není vyloučeno, že došlo k ovlivňování dalších osob. Všichni obvinění muži jsou stíháni pro trestné činy příprava křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku § 7 odst. 1 k § 175 odst. 2 písm. a), 3 trestního zákona a nadržování dle § 166 odst. 1 trestního zákona, v případě tohoto trestného činu ve spolupachatelství dle § 9 odst. 2 trestního zákona. Obviněným nyní hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
           
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem