Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie zesílila aktivitu v oblasti drogové kriminality

Prozatímní bilance – 400 obviněných, více než 60 zajištěných varen… 

Více než 400 obviněných, šest desítek odhalených varen metamfetaminu, přibližně stejné množství odhalených pěstíren marihuany. To je prozatímní bilance zesílené dvouměsíční aktivity policie v oblasti drogové kriminality. O výsledcích akcí informoval policejní prezident plk. Tomáš Tuhý v pátek 27. června 2014 na tiskové konferenci za účasti ministra vnitra Milana Chovance.
 
Speciální akce v pohraničí, ale i v jiných částech republiky, avizovali ministři vnitra České republiky a Spolkové republiky Německo už v dubnu, strategie posléze dohodli policejní prezidenti ČR a Bavorska.
 
Na území Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého nebo Jihomoravského kraje policisté kontrolovali nejen řidiče, ale i objekty včetně asijských tržnic, protože přes 80 % hraničních záchytů drog v SRN má spojitost právě s nimi. V rámci ukončených trestních řízení i koordinovaných bezpečnostních akcí bylo obviněno celkem 429 lidí, z toho 108 cizinců. Policisté zajistili 16 kilogramů metamfetaminu, 15 tisíc rostlin konopí a 43 kilogramů marihuany. Mimo to se podařilo zajistit desítky kilogramů léků s obsahem pseudoefedrinu - přesněji 306 270 tablet.
 
Jednou ze zmíněných akcí byl i zásah kriminalistů Národní protidrogové centrály pod krycím jménem „Softis“. Ve spolupráci s policisty z Bulharska, Polska, Velké Británie a SRN, se podařilo rozkrýt a následně zadržet koncem měsíce května 2014 skupinu sedmi mužů z Bulharska, Vietnamu a České republiky, kteří se minimálně od března loňského roku zabývali nelegálním dovozem a následným prodejem léků s obsahem pseudoefedrinu. Do České republiky jich dovezli 322 kilogramů. Policie už pachatele obvinila z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí až dvanáctiletý trest vězení.
 
Důsledné vymáhání všech typů protiprávního jednání v oblasti nelegálních drog je jednou z hlavních priorit policie pro rok 2014. S tím souvisí:
 
  • účelné navyšování personální kapacity specialistů kriminální policie územních odborů, krajů i Národní protidrogové centrály v nejzatíženějších oblastech ČR, 
  • aktivní posilování forem a intenzity mezinárodní policejní i justiční spolupráce na všech úrovních (přeshraniční výměna informací, společné hlídky, společné pátrací a vyšetřovací týmy, využívání prostředků skrytého vyšetřování, společná centra policejní spolupráce, Europol, Siréne),
  • intenzivní koordinovaná opatření všech kontrolních a regulačních orgánů státu (Policie ČR, Celní správy, HZS, ČOI) při aktivitách snižujících nabídku nelegálních drog v příhraničním prostoru.
 
Práce policie na neúprosném snižování nabídky drog na trhu rozhodně nekončí, naopak – v tomto roce se tomuto problému věnuje o 150 policistů v celé republice více než vloni. Celkem se drogové problematice v současnosti věnuje na šest set příslušníků policie a celní správy. Opatření však nemají pouze restriktivní, ale také preventivní charakter.
 
Výroční zprávu Národní protidrogové centrály za rok 2013 naleznete zde.
 
 
27. června 2014
plk. Ing. Jana Macalíková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR 
 

vytisknout  e-mailem