Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie vyloučila, že by výbuch v domě v Mostkovicích způsobil plyn

26. listopadu 2018 Masivní explozi, která v září zničila v Mostkovicích na Prostějovsku rodinný dům a padesát dalších poničila, nezpůsobil podle dosavadních výsledků vyšetřování únik plynu. Právě tato příčina se přitom zpočátku jevila jako nejpravděpodobnější, někteří svědci uvedli, že po explozi v okolí cítili jeho zápach. 

„Výbuch plynu byl v rámci vyšetřování vyloučen. Policisté nadále prověřují veškeré okolnosti případu,“ uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Policie zatím nechce uvést, s jakými verzemi příčiny exploze vyšetřovatelé nadále pracují. Už dříve ovšem zmínila, že jednou z nich je i výbuch zábavné pyrotechniky.

„To nadále platí. Stále ovšem nejsou hotová všechna vyžádaná odborná vyjádření, například od pyrotechnické služby, znalecký posudek z odvětví soudního lékařství,“ shrnul Kořínek.

Výbuch, který byl jasně slyšet i v pět kilometrů vzdáleném Prostějově, se Mostkovicemi rozlehl v sobotu 22. září po poledni. Zemřel při něm jeden člověk, pravděpodobně majitel domuInformace ze sociálních sítí naznačily, že šlo zřejmě o hasiče.Další dva zraněné převezli záchranáři do nemocnice.

Ulice Na Valše, kde se tragédie stala, musela být dočasně uzavřena a společně s ní také okolní tři ulice. Statik v nich musel prohlédnout okolní domy, neboť mnohé z nich exploze poničila, tři označil za neobyvatelné.

Zbylá část domu, v němž k explozi došlo, musela být druhý den zbourána, celkové škody na poničených dalších pěti desítkách budov v obci byly odhadnuty na rámcově desítky milionů korun. 

Zdroj: https://olomouc.idnes.cz/mostkovice-vybuch-exploze-dum-vysetrovani-vybuch-plynu-vyloucen-10w-/olomouc-zpravy.aspx?c=A181126_133648_olomouc-zpravy_stk

vytisknout  e-mailem