Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie ve škole

Děti, nevěřte cizím lidem!  

Pracovníci Preventivně informační skupiny Rychnov nad Kněžnou v pondělí navštívili žáky 3., 4. a 5. tříd Základní školy Javornická Rychnov nad Kněžnou.
Cílem přednášky bylo v současné době velmi aktuální a stejně tak diskutované téma - cizí lidé. V rychnovském regionu se rozpoutala panika a v této souvislosti vzniká i řada fám o tom, jak tu cizí lidé unášejí děti a odvážejí je auty neznámo kam. Policisté tedy děti i pedagogy ujistili, že v posledních dnech k žádnému únosu dítěte cestou ze školy či zájmového kroužku nedošlo.  Přesto nikdo ze zástupců policie nechce a nehodlá tutoproblematiku podceňovat. Média v posledních dnech ukazují na různé případy po celé republice, kdy „muži zákona“  odhalují jeden případ pedofila za druhým. Proto se část besedy se školáky vedla právě v tomto duchu. Policisté upozornili žáky na to, že se s cizími lidmi nemají vybavovat. Už vůbec si od nich nemají nic brát a nechat se lákat na opuštěná místa či do vozidel. Zdůraznili, že pro bezpečí dětí je lépe, když se k cizím autům vůbec nepřibližují. Pokud by je někdo chtěl lákat do vozidla, mají se dát na útěk, a to proti směru jízdy automobilu. Zamířit k dospělým osobám a ihned je informovat o události. Děti se také dověděly,  že by měly vždy doma říci, kam jdou, u koho budou, na koho se případně rodiče mohou obrátit a hlavně uvést trasu, kudy půjdu. V případě, že by se jim cestou něco stalo, a není nutné myslet hned na nejhorší, pro policii je pak pátrání rychlejší a hlavně efektivnější.
Dalším nebezpečím, které na děti číhá, a často bývá i podceňované, je riziko virtuální komunikace.  Děti se s internetem a v návaznosti i se sociálními sítěmi seznamují až příliš brzy. Právě při vstupu na sociální síť často mění svůj věk, aby se mohly přihlásit. Do svých profilů z dětské naivity sdělují osobní data, jako jsou jména, adresy, telefonní čísla a podobně. Na toto téma jim policisté právě vysvětlili, že je lépe vystupovat pod přezdívkami a na sebe prozradit co možná nejméně. Nikdy totiž děti nemohou vědět, kdo sedí na druhé straně. I když žijí v domnění, že mají virtuální desetiletou kamarádku, mohou se také ošklivě zmýlit. Nikdy není jisté, že na druhé straně nesedí zlý člověk, který jen vyčkává, aby se o dítěti dověděl, co možná nejvíce informací.  Důraz policie kladla hlavně na to, aby se děti nenechaly pod jakoukoli záminkou přesvědčit k osobní schůzce s kamarádem, jehož znají jen ve virtuálním světě.  
Okrajově zástupci policie školákům přiblížili i další problém dnešní doby, a tím je kyberšikana.
 
3. února 2011
pprap. Šárka Ehlová
 
Více k besedě i zde.
 

vytisknout  e-mailem