Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Policie varuje obchodníky před padělky

Jihočeský kraj - Podvodníci udávají "filmové peníze" jako pravá eura... 

Jihočeští kriminalisté, kteří se specializují na padělané bankovky, mají pro všechny naše obchodníky důrazné varování. Při platbě eurovými bankovkami, především menších nominálních hodnot, dávejte pozor na kolující padělky!

Během letošního roku zaznamenávají kriminalisté zvýšený výskyt padělaných eurových bankovek převážně menších nominálních hodnot 5, 10, 20, 50 EUR. Záchyt většího množství bankovek byl především na okrese České Budějovice, Český Krumlov a Prachatice.

Tyto tzv. barevné reprodukce bankovek jsou zdařilými napodobeninami pravých bankovek měny EURO. Barevné provedení a rozměry bankovek jsou shodné jako u pravých peněz, avšak postrádají jakékoliv ochranné prvky. Na padělcích jsou navíc oproti pravým penězům anglické nápisy „MovieMoney“,  „THIS IS NOT LEGAL TENDER, IT S USED FOR MOTION PROPS“.

Na rubové straně bankovek jsou u stejných nominálních hodnot vždy totožná sériová čísla. Konkrétně u bankovek 5 EURO, 10 EURO, 50 EURO – MB6666888880, u bankovek 20 EURO-MB66688880 a u bankovek 100 EURO –DB66688800000.

Pachatelé padělky udávají do oběhu převážně u obchodníků při koupi zboží v menších prodejnách i supermarketech. Jakékoliv informace jsou v tomto případě pro policisty důležité, v případě záchytu padělané bankovky je také důležitá osoba toho, kdo bankovkou platí, ihned tedy volejte policii na lince 158.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

10. června 2021

Odkazy do noveho okna

Padělky 1

Padělky 1 

Detailní náhled

Padělky 2

Padělky 2 

Detailní náhled

Padělky 2 -označení  kopie

Padělky 2 -označení kopie 

Detailní náhled

Padělky 3

Padělky 3 

Detailní náhled

Padělky 4

Padělky 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem