Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie v občanském sdružení OD 5 K 10

Cesta ke štěstí nejde ruku v ruce cestou proti zákonu  

Policisté navštívili ve čtvrtek 11. listopadu 2010 v podvečer rychnovské občanské sdružení OD 5 K 10. Zástupci zákona se tu sešli s mladými lidmi, aby jim podali informace o trestní odpovědnosti, vysvětlili jim rozdíl mezi přestupkem a trestným činem.
Jmenované sdružení se snaží pomáhat mladým lidem z města i okolí. Jak jeho zástupci uvádějí, že chtějí  všem mladým pomoct být odvážní a nebát se jít proti proudu.  Říkají, že každý mladý člověk si dnes může žít hodně po svém, ale ne každý to umí tak, aby byl skutečně šťastný a spokojený. Zdůrazňují, že  takový život lze mít  i bez kouření, drog a jiných látek, neustálého střídání partnerů, každotýdenní opilosti nebo sebepoškozování. Stojí si za názorem, že právě uvedené věci  mladého člověka o štěstí a spokojenost nakonec okradou. Nejen svým „ovečkám“ ale i dalším mladým lidem, studentům i žákům základních škol  hlásají: „Jsme tu, abychom pomohli změnit směr, kterým mladé lidi žene jejich okolí – jdeme OD 5 K 10...“
Policie se ztotožňuje s názorem, že štěstí na mladé lidi, které propadnou drogám, alkoholu či jiným závislostem a páchají trestnou činnost, rozhodně nečeká.
V tomto duchu se také nesla čtvrteční beseda. Den po svých patnáctých narozeninách jsou mladí lidé, kteří stojí na prahu dospělosti, trestně odpovědní. Co to pro ně ale znamená? Přítomní se na přednášce dozvěděli  o rozdílu mezi přestupkem a trestným činem. Jedním dechem jim však policie také sdělila, že rozhodující není vždy škoda, jak se mnozí mladí domnívají. Existuje celá řada přečinů a zločinů, kdy vzniklá škoda vůbec není rozhodující. Jde například o sprejerství, loupež a další.
Jednotlivé citace zákonů přítomným policie převáděla do praxe a mluvilo se o konkrétních příbězích mladých lidí, kteří se svou nerozvážností dostali až na hranu zákona. 
Na přednášce se přítomní dověděli o metle života – alkoholu. Slyšeli skutečné příběhy mladých lidí, kteří v podnapilém stavu usedli za volant a dnes žijí s těžkými zdravotními  následky a nesnesitelným pocitem viny, že zabili své kamarády nebo další nevinné lidi. Auto je totiž zbraň. V kombinaci s alkoholem či drogami je vůz zbraní smrtelnou.
Prostor na přednášce mělo i sprejerství. Své umělecké nadání na fasádách, v podchodech, na vagónech a dalších místech totiž z drtivé části prezentují opět mladí lidé. Jejich díla mohou být i krásná, a  proto je vhodné si na ně najít i místo, kde bude talent oceněný. Rozhodně to nejsou ale fasády historických budov, výlohy, dveře … Pokud „umělec“ představí svůj talent právě tímto směrem, pak má sice jistotu, že si ho někdo všimne. Bude to ale policie, a ta  neocení umělecké dílo tak, jak by si dotyčný přál. Rozběhne se jen kolotoč trestního řízení, na jehož konečné stanici padá rozsudek soudu.  Z praxe nutno dodat, že většina děl „zdobících“ fasády domů nemá s uměním nic společného, jedná se o sprosté nadávky a různé, mnoha lidem nic neříkající nápisy.
Šanci na šťastný život  předem ztrácí i ti, jež si myslí, že  zajímavější je dráha člověka, který si zvolí jako cíl páchání majetkové trestné činnosti.  Tudy rozhodně cesta ke štěstí a svobodnému životu nevede.

nstržm. Šárka Ehlová
12. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem