Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policie v Libereckém kraji má nově oddělení služební hipologie

KRAJ - Policejní koně mají výhodu, že se dostanou do hůře přístupných terénů. 

Proč právě oddělení služební hipologie v Librereckém kraji?
3
Krajské ředitelství policie Libereckého kraje má díky své geografické poloze svá specifika. Nachází se na tzv. "trojzemí". Na jedné straně sdílí cca 25 km dlouho státní hranici se Spolkovou republikou Německo, na druhé straně sousedí s Polskou republikou, se kterou má společnou cca 125 km dlouhou hranici.Velmi značnou část státní hranice tvoří pro policisty se standardními dopravními prostředky špatně dostupný terén. Zejména v oblasti hranice s Polskou republikou se policisté potýkají s přeshrančiní kriminalitou.
Dalším specifikem jsou známé a turisty velmi vyhledávané rekreační oblasti jako jsou Český ráj, Krkonoše, Bedřichov nebo okolí Máchova jezera, kde s probíhající turistickou sezónou souvisí i zvýšená kriminalita. 
Krajské ředitelství také zajišťuje mnoho sportovních a kulturních akcí, mezi které v prvé řadě patří prvoligová a mezinárodní fotbalová utkání a také hokejová utkání, ale také například mezinárodní běh na lyžích "Jizerská 50", cyklistické závody a různé hudební festivaly.

Koňské hlídky budou sloužit především ke zvýšení bezpečnosti v česko-polském a česko-německém pohraničí a v Mikroregionu Frýdlantsko. Působit budou i v turisty vyhledávaných oblastech Krkonošského národního parku a CHKO Jizerské hory a v rekreačních oblastech Český ráj nebo Máchův kraj.

Zprvu budou koně využíváni zejména k hlídkové činnosti, zejména v hůře přístupných místech, postupně budou zařazováni do speciálních policejních činností, jako jsou např. bezpečnostní opatření jako jsou riziková fotbalová utkání  a narušení veřejného pořádku napři při demonstracích, ale také při preventivních obhlídek rekreačních oblastí.

Jejich dalším přínosem bude využití při pátracích akcích po hledaných osobách v těžce přístupném terénu a dále také reprezentace Policie České republiky při slavnostních příležitostech a aktech. 

Policie má koně ustájené  ve zrekonstruovaném školním statku ve Frýdlantu. „Nyní máme čtyři koně, dva teplokrevníky a dva starokladrubské vraníky, počítáme ale s postupným navýšením,“ sdělil krajský ředitel plk. Ing. Ondřej Musil.„Pokud vše dobře půjde, tak bychom si přáli příští rok nakoupit další dva koně, kteří půjdou na roční výcvik a na útvar pak přijdou v roce 2023.“

Areál školního statku je v současné době využíván Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant, jejíž zřizovatelem je Krajský úřad Libereckého kraje. V prostorách statku je vykonáván odborný výcvik studentů v oboru chovatel koní apod.. Kraj chce v budoucnu areál zrekonstruovat.

Maximální kapacita stájí je kolem deseti koní.

8V celé republice jsou zatím hipologická oddělení státní policie pouze v    Praze, Brně a Zlíně. Další fungují v rámci městských policií.

Liberecké policisty na koních  budou moci v budoucnu využívat i jiné kraje. 
 

A jak je to s koňmi? 

Policejní kůň musí splňovat přísné podmínky, ať již po stránce zdravotní či charakterové. Zároveň by to měli být mladí koně. V Liibereckém kraji se jedná o čtyřleté až pětileté koně. Musejí mít jednotnou barvu, černou, hnědou, nebo ryzák. A stejně jako policisté, jednotnou ústroj. 

Výcvik koně pro službu u policie trvá přibližně rok a zahrnuje nejrůznější dovednosti. Výcvik spočívá hlavně v obratnosti a zvladatelnosti koně, cvičí se na překonávání určitých překážek, učí se nebojácnosti a zvykají si na neobvyklé situace, rušivé vlivy například používání výstražného rozlasového zařízení umístěného na služebních vozidlech bezprostředně u koní, na střelbu, ale také na průchod koně kolem ohně, přenášení břemen apod. .

Stejně jako policisté působící na oddělení služební hipologie, kteří musejí procházet odbornou způsobilostí, zrovna tak i koně musejí mít výcvik a tak jako jezdci, tak i koně musejí každé dva roky absolvovat přezkoušení k zadané kategorii. 

Tato práce má svá specifika. Ne každý policista se pro ni hodí. Musí to dělat lidé, kteří mají ke koním vztah a baví je to a také musejí umět jezdit. K liberecké hipologii se přihlásily jako první dvě ženy.

Ty již absolvovaly úspěšně odbornou přípravu a kvalifikační kurz a tento týden již vyrazily do terénu na svou první preventivní akci - kontrolu rekreačních objektů do Filipova u Mníšku, ještě ve spolupráci s oddělením tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, s kolegy z pohotovostního a eskortního oddělení a za doprovodu policejního psovoda ze Semil se služebním psem. Společně s policistkami je na oddělení  hipologie vedoucí oddělení a nyní i jeden policista, který ještě čeká na absolvování odborné přípravy. 

Oddělení služební hipologie v Libereckém kraji je vybaveno dvěma osobními automobily typu VW Amarok (4x4) a Renault Koleos a dvěma přívěsnými vozíky pro přepravu dvou služebních koní. 

O čtyřnohé pomocníky se v tuto chvíli  ve Frýdlantu starají tři stájníci.  

Využití služebních koní v Libereckém kraji by mělo být přínosem ke zlepšení bezpečnostní situace zejména v příhraničí a k lepšímu zajišťování veřejného pořádku. 


16. 12. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem