Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie v deváté třídě v Solnici

Jak předejít konfliktu se zákonem  

SŠŘ JaroměřTrestní odpovědnost - to bylo hlavní téma středeční návštěvy policie žáků 9.třídy Základní školy v Solnici.
Devátá třída je v životě jednotlivce  významným mezníkem. S dospívajícími dětmi, které stojí na prahu dětství a dospělosti, s nimiž cloumají hormony, jelikož puberta udeřila naplno, diskutovali policisté o tom, že za své jednání již ponesou plně odpovědnost. Přednáška navíc přišla v době, kdy se tito mladí lidé rozhodují, jak se svým životem naložit po profesní stránce. Za pár týdnu si podají přihlášky na střední školy.

Z diskuze s pětadvaceti mladými lidmi vyplynulo, že si uvědomují, že vstupují pomalu, ale jistě, do světa dospělých. Den po svých patnáctých narozeninách jsou trestně odpovědní. Co to pro ně ale znamená? Právě to bylo cílem přednášky. Především se školáci dozvěděli zásadní rozdíl mezi přestupkem a přečinem. Jedním dechem jim však policie také sdělila, že rozhodující není vždy výše škody, jak se mnozí mladí domnívají. Existuje celá řada přečinů a zločinů, kdy vzniklá škoda není rozhodující. Jde například o sprejerství, loupež a další.
Žáky deváté třídy zajímaly sankce, které jim hrozí, pokud by se dopustili přestupku nebo dokonce přečinu.

Přednáška se stočila i na témata, jejichž informace jsou právě pro lidi okolo patnáctého věku života také zásadní. Jak se ukázalo, školáci absolvovali v minulosti řadu besed na téma drogy, přesto z jejich strany v této otázce padlo několik dotazů.
Problémy bývají i se šikanou. Jak se ale děti i pedagogové solnické základní školy shodli, šikana na půdě zdejší školy nenašla prostor. Přesto policie žáky informovala o různých podobách této problematiky. V poslední době se poměrně rozšiřuje tzv.kyberšikana, což je šikana provozovaná prostřednictvím internetových serverů. Ani toto téma nebylo solnickým školákům zcela cizí, slyšeli o něm.

Protože jde o mladé lidi, kdy mnozí z nich nosí již po kapsách právě osychající občanské průkazy, debata se stáhla i směrem, kdy "občanka" bývá vstupenkou na různé zábavy, diskotéky a podobně. I tady na mladé a naivní lidi číhají mnohá nebezpečí. Může jít jak o zmiňované drogy, tak samozřejmě o alkohol a podobně. Právě alkohol sehrává významnou  a velmi častou roli, kdy se mladiství dostávají do konfliktu se zákonem. Ztrácejí zábrany, dopouštějí se krádeží, vandalismu, pouštějí se snadněji do fyzických sporů a podobně.
Bohužel, alkohol nebo drogy dokážou zábrany natolik odbourat, že lidé ztrácejí zcela kontrolu sami nad sebou. Mohou se tak snadno stát i obětí například znásilnění.

Výjimkou ani není, že opilí lidé usedají za volant aut, či na motocykly a klidně s sebou vezmou spolujezdce - kamarády. Tyto situace často končí tragédií. Následky jsou katastrofální a chybu už nelze vzít zpět. Školáci měli možnost vidět záběry, jak dopadla auta z takových nehod a slyšet konkrétní příklady. Policie jim sdělila, kolik ve voze lidí zemřelo a kolik z nich zůstává až do konce života s trvalými následky. A stačilo tak málo, pamatovat si pár zásad:  Nesedat za volant opilý ! Nemachrovat před kamarády, když auto nezvládám ! A hlavně jako spolujezdec usedat do vozu k člověku střízlivému !  Za volantem by měl být známý,  o němž vím, jak řídí !

Solničtí školáci s policií o těchto tématech diskutovali, nejednalo se pouze o monolog ze strany zástupců zákona, ale právě o debatu a převyprávění   příběhů do praxe. Někteří líčili zážitky, které možná sami zažili, nebo o nich slyšeli. Právě strohou citaci zákona a smutná čísla o tragédiích, kterým bylo možné zabránit, okořenily příběhy z policejní praxe či zážitků školáků.
V závěru besedy měli všichni žáci deváté třídy jasno o trestní odpovědnosti. Nyní je jen na nich, zda si vše uvědom i za pár dní, měsíců...

nstržm. Šárka Ehlová
11. listopadu 2010     
 

vytisknout  e-mailem