Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie ukončila cvičení na státních hranicích

Policie České republiky prověřila svou akceschopnost. 

Cvičení, kterého se zúčastnilo více než 300 policistů, mělo za úkol prověřit reakci policie na rozhodnutí ministra vnitra o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic ČR, tentokrát se Spolkovou republikou Německo. Policie si v reálných podmínkách vyzkoušela v jakém čase je schopna zmobilizovat veškeré síly a prostředky, zajistit informovanost příslušných orgánů veřejné správy a samosprávy, zahraničních partnerů a samozřejmě i veřejnosti. Nedílnou součástí takové situace je rovněž vybudování odpovídajícího zázemí pro provádění kontrol a úprava infrastruktury (dopravní značení, zátarasy, osvětlení apod.). Pro případ záchytu většího množství nelegálních migrantů policie procvičila i zřízení tzv. registračního místa.

Cvičení proběhlo na 16 vytipovaných hraničních přechodech v teritoriu pěti krajských ředitelství Policie ČR (v Plzeňském, Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském a Libereckém kraji) a registrační místo bylo vytvořeno na bývalém hraničním přechodu v Petrovicích. V rámci cvičení zjistili policisté 45 přestupků, 3 osoby v celostátním pátrání a ve dvou případech odepřeli vstup na území ČR.

„Police ČR si poprvé v rámci prověřování operačních plánů vyzkoušela ochranu státních hranic svými vlastními silami a prostředky. Toto opatření by přicházelo v úvahu při akutním a bezprostředním ohrožení veřejného pořádku nebo vnitřní bezpečnosti“ řekl policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý a doplnil, že“ pro ucelenou zkušenost s možností ochrany státních hranic plánuje Policie ČR v prvním čtvrtletí příštího roku provést cvičení ještě na hranici s Polskem“.

První náměstek policejního prezidenta a zároveň velitel řídícího štábu cvičení brig.gen. Martin Vondrášek k tomu dodal: „ Cvičení tentokrát proběhlo i v nočních hodinách a za nepříznivého počasí, což ověřilo vhodnost připraveného zázemí a vybavení pro výkon služby v takových podmínkách. Ukázalo se, že na některých místech není zcela vhodná infrastruktura z hlediska bezpečnosti službu konajících policistů i kontrolovaných osob. Tady vidím prostor pro zdokonalení operačních plánů, ve kterých je, kromě jiného, přesně zaznamenána prostorová úprava všech kontrolních stanovišť.“ 

Přestože se jednalo už o třetí cvičení, získala policie zejména díky jeho zaměření přínosné poznatky a informace, které využije při stále trvajících opatřeních přijatých v loňském roce policejním prezidentem ve vztahu k vlně nelegální migrace.

30. listopadu 2016
plk. Kateřina Rendlová
tisková mluvčí cizinecké policie

vytisknout  e-mailem