Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policie se o Velikonocích zaměří na zvýšený silniční provoz

KRAJ - Policisté v Libereckém kraji budou provádět ve zvýšené míře silniční kontroly na různých rizikových místech. 

V rámci prodlouženého velikonočního víkendu se policisté zaměří na měření rychlosti a odhalování řidičů pod vlivem alkoholu a drog. V rámci celorepublikové akce budou policisté v Libereckém kraji provádět ve zvýšené míře silniční kontroly na různých rizikových místech. Není tedy dobrý nápad vyrazit jako řidič na koledu a na zastávkách se posilňovat alkoholickými nápoji. Hrozící sankce za to nestojí, související zvýšené riziko úmrtí snad nemusíme ani zmiňovat.

Pokud řidič řídí vozidlo pod vlivem alkoholu nebo drog, hrozí mu ve správním řízení trest ve výši 2 500 – 20 000 Kč, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel od 6 měsíců do 1 roku a navrch 7 bodů do bodového hodnocení řidiče. Zde pouze připomínáme, že rovněž není dovoleno řídit jízdní kolo či koloběžku pod vlivem alkoholu nebo drog, uvedl kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje

Pokud se řidič odmítne podrobit vyšetření, zda při jízdě není ovlivněn alkoholem nebo drogami, hrozí mu ve správním řízení trest ve výši 25 000 – 50 000 Kč, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel od 1 – 2 let a navrch 7 bodů do bodového hodnocení řidiče.

Hlídky policie se v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměří na dodržování pravidel silničního provozu - dodržování stanovené rychlosti, způsobu jízdy a dodržování pravidel silničního provozu při jízdě v jízdních pruzích, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, držení v ruce nebo jiným způsobem telefonního přístroje nebo jiného hovorového nebo záznamového zařízení za jízdy, technický stav vozidel, kontrolu dokladů předepsaných pro provoz a řízení motorových vozidel, včetně dodržování ostatních obecně platných ustanovení zákona č. 361/2000Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, dohled na odhalování osob pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Rovněž hlídky zaměří svou pozornost na dodržování zákazu jízdy v jízdních pruzích, zákaz předjíždění nákladních vozidel a v místech stavebních prací na dodržování přechodného dopravního značení včetně případného dodržování tzv. záchranářské uličky.

Policie se tedy bude intenzivně věnovat zvyšování bezpečnosti na českých silnicích za účelem eliminace některých negativních externalit (opilých řidičů a úmrtí na silnicích). V Libereckém kraji evidují policisté za první tři měsíce tohoto roku celkem 1148 dopravních nehod, což je oproti loňskému roku za stejné období nárůst o 85 nehod. Z toho 6 osob přišlo o život,  5 jich bylo těžce zraněno a 194 zraněno lehce. Celkem v 45 případech dopravních nehod zjistili policisté alkohol. 

Apelujeme tedy na řidiče, aby byli společensky odpovědní, ať se všichni účastníci silničního provozu po Velikonocích vrátí v pořádku zpět domů.
 

6. 4. 2023
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

DBA  (1).

DBA (1). 

Detailní náhled

DBA  (2).

DBA (2). 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem