Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policie představila ve Vrběticích speciální techniku

ZLÍNSKO: A přistoupila k demolici zbytku stavby skladu č. 16.  

Dnes proběhla v areálu muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích tisková konference za účasti prvního náměstka policejního prezidenta brig. gen. Mgr. Martina Vondráška, velitele zásahu plk. JUDr. Jaromíra Tkadlečka a ředitele pyrotechnické služby plk. JUDr. Michala Dlouhého. Za Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR se tiskové konference zúčastnil plk. Ing. Daniel Miklós, za Záchranný útvar HZS ČR plk. Ing. David Kareš a rovněž byl přítomen hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Hlavní obsah tiskové konference byl zaměřený na vyhodnocení 4. čtvrtletí letošního roku, výhled na následující období a ukázka pořízené speciální techniky.

Brig. gen. Mgr. Martin Vondrášek na začátku tiskové konference uvedl, že Policie ČR předložila cestou Ministerstva vnitra ČR vládě pravidelnou zprávu o činnosti a informaci o očekávaném vývoj řešení mimořádné události bezpečnostního opatření „Výbuch“. Brigádní generál Vondrášek dále zrekapituloval činnost složek integrovaného záchranného systému od začátku výbuchů až do dnešního dne a uvedl, že když bude počasí přát, tak ohledání epicentra č. 16 by mělo skončit v horizontu několika týdnů. Na závěr vystoupení poděkoval nejenom všem lidem, kteří ve vrbětickém areálu pracují, ale i samosprávě, představitelům kraje a okolních obcí.

Velitel zásahu plk. JUDr. Jaromír Tkadleček se ve svém vystoupení soustředil na otázku praktických dennodenních činností souvisejících s ohledáním místa činu v epicentru č. 16 a přípravy na ohledání objektu č. 12. Dále uvedl, že z důvodu zajištění bezpečnosti orgánů činných v trestním řízení a složek integrovaného záchranného systému při provádění ohledání místa činu v prostoru epicentra bývalého objektu č 16, rozhodl o odstranění zbytku stavby. Statika stavby byla zásadním způsobem narušena a při činnostech spojených s ohledáním místa činu, včetně pohybu těžké techniky, hrozilo zřícení zbytku objektu. Demolici provedli v úterý dopoledne příslušníci Záchranného útvaru HZS Hlučín ve spolupráci s policejními pyrotechniky a dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Stržení zbytku budovy proběhlo podle plánu a bez jakýchkoliv komplikací. Veškeré kroky byly provedeny s maximálním ohledem na bezpečnost všech zúčastněných.

Ředitel pyrotechnické služby plk. JUDr. Michal Dlouhý sdělil, že od začátku ohledání prvního epicentra exploze našli policisté celkem 3 252 kusů munice. Z tohoto množství museli pyrotechnici zlikvidovat celkem 236 kusů poškozené munice neschopné převozu při 70 explozích přímo v areálu muničních skladů v provizorní trhací jámě. Do vojenského prostoru Libavá odvezli pyrotechnici za doprovodu dopravních policistů při třech převozech 2945 kusů munice, kterou tam zlikvidovali v trhací jámě.  Poslední převoz se uskutečnil koncem listopadu.

Na závěr tiskové konference vystoupil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který mimo jiné hovořil o bezpečnostních aspektech tohoto opatření a dopadu celé mimořádné události na okolí, místní firmy a občany. Po ukončení tiskové konference si v doprovodu velících policejních důstojníků prohlédl epicentrum č. 16 a další prostory areálu muničních skladů Vlachovice – Vrbětice.

Po ukončení tiskové konference proběhla ukázka nově pořízené techniky, a to traktorbagru, pásového nakladače a vyprošťovacího tanku.

Traktorbagr 1260C budou policisté používat k průzkumům v kombinaci s hasičským nakladačem, především v místech, která budou pro hasičský nakladač hůře přístupná, například k ohledání a vyčištění příkopů nebo kráterů a také v situacích, kde bude potřeba jemnější manipulace, jelikož traktorbagr je manévrovatelnější než nakladač. Nový stroj bude také sloužit při odvozu sutin z epicentra na místo dočasného úložiště. Ovládání traktorbagru je buď manuální, nebo na dálkové ovládání s přenosem videa.

15.  prosince 2016,  mjr. Mgr. Lenka Javorková

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Odkazy do noveho okna

Demolice

Demolice  

Detailní náhled

Demolice

Demolice  

Detailní náhled

budova 16 před stržením

budova 16 před stržením 

Detailní náhled

Příprava na stržení

Příprava na stržení 

Detailní náhled

Tank před akcí

Tank před akcí 

Detailní náhled

Traktorbagr

Traktorbagr 

Detailní náhled

Traktorbagr

Traktorbagr 

Detailní náhled

Pásový nakladač

Pásový nakladač 

Detailní náhled

Pásový nakladač

Pásový nakladač 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem