Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policie pátrá po dvou neznámých mužích, kteří jsou podezřelí z podvodné směny peněz

BENEŠOVSKO – Pracovnici votické pošty měli lstí připravit o částku 7 tisíc korun. Ta teď musí způsobenou škodu bezezbytku uhradit.  

Policisté obvodního oddělení Votice se v současné době zabývají případem, ve kterém měla dosud neznámá dvojice pachatelů podvodným způsobem připravit o peníze pracovnici votické pošty. Muži se v pobočce objevili ve středu dne 13. ledna letošního roku krátce před tři čtvrtě na čtyři odpoledne. Oba šli nejprve do prostoru zadních přepážek, kde si jeden z nich zakoupil obálku za jednu korunu. Následně se přesunuli do přední části pobočky, každý k jednomu okénku. Zatímco jeden z nich se ptal na to, za jakých podmínek lze zaslat balík do Spolkové republiky Německo, druhý požádal u vedlejší přepážky tamní pracovnici o poštovní známku v hodnotě 13 korun. V okamžiku, kdy ale k zaplacení předložil dvoutisícovou bankovku, žena zpozorněla a pojala podezření na něco nekalého. Přesto všechno ale byla nakonec oklamána. Poté, co mu správně vrátila nazpět, začal vznášet další požadavky. Vytáhl balíček drobnějších bankovek v různých nominálních hodnotách a chtěl po ní, aby mu za ně dala sedm tisíc korun v tisícikorunách. Tím to ale neskončilo. Peníze pak chtěl znovu zpětně přepočítat, následně požadoval opětovné vrácení drobných bankovek, nato chtěl bankovky znovu rozměnit. Tak postupoval stále dokola, aby ženu co nejvíce zmátl. Jeho komplic mezitím postával opodál blíže východu, jakoby vše hlídal. Zhruba po čtvrt hodině oba z pobočky odešli. Při večerním přepočítávání peněz v pokladně pak pracovnice přišla na to, že jí zde chybí 7 tisíc korun. Protože se ale na tento případ nevztahuje pojistka odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli, musí teď chybějící částku bezezbytku uhradit.

Případem se v současné době zabývají votičtí policisté, kteří neprodleně po jeho nahlášení začali shromažďovat informace k pachatelům a další důkazní materiál. Mimo jiné se jim také podařilo zajistit záznamy z kamerového systému umístěného v prostorách pošty, na kterých jsou zachyceni právě dva dosud neznámí, podezřelí muži. Muž, který měnil peníze, mohl být ve věku mezi 35 – 40 lety, mohutnější, přibližně 180 cm vysoké postavy. Měl kulatý obličej, krátké černé vlasy, hnědé oči a snědou pleť. Na hlavě měl světlou kšiltovku a oblečen byl do tmavé zimní nebo podzimní bundy. Druhý z mužů byl o něco nižší a robustnější postavy než jeho komplic, taktéž tmavý typ se snědou pletí. Oba hovořili česky, pravděpodobně s ostravským přízvukem. Pokud by byli dopadeni a odsouzeni, hrozí jim za trestný čin podvodu až dva roky za mřížemi.

Kde se tito dva neznámí muži v současné době pohybují, není prozatím známo. Obdobné trestné činnosti se tak mohou dopouštět na celém území naší republiky. Policisté mají zjištěno, že před nějakým časem osoby stejného popisu spáchaly podvod při směně peněz taktéž na pobočce pošty v Mšeném nad Nisou, kde se ke škodě jedné z pracovnic neoprávněně obohatily o částku 9 tisíc korun. Také proto před takovýmto jednáním důrazně varují. Jakýkoliv náznak opakované směny peněz může být podezřelý. Každý, kdo pracuje s penězi na přepážce či u prodejního pultu, by tak měl být maximálně obezřetný a takovouto podezřelou transakci by měl jednoduše odmítnout. V případě, že podezření je skutečně důvodné, je na místě přivolat i policii.

Do pátrání po této neznámé dvojici by nyní policisté potřebovali zapojit i širokou veřejnost. Přijmou od ní jakékoliv poznatky, které by je na stopu pachatelů mohly dovést. K dispozici je nepřetržitá linka tísňového volání 158, anebo se lidé mohou obrátit na kteroukoliv policejní služebnu. Za pomoc a spolupráci děkujeme.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
12. února 2016

Odkazy do noveho okna

neznámí pachatelé

neznámí pachatelé 

Detailní náhled

neznámí pachatelé

neznámí pachatelé 

Detailní náhled

neznámý pachatel

neznámý pachatel 

Detailní náhled

neznámý pachatel

neznámý pachatel 

Detailní náhled

neznámý pachatel

neznámý pachatel 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem