Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie objasnila devatenáct let starou vraždu

Policejní prezident brig. gen. Mgr. Martin Červíček zřídil speciální pracovní skupinu TEMPUS, která se zabývá dávno odloženými neobjasněnými případy. Speciální tým nyní objasnil první z případů, a to devatenáct let starou vraždu. 

Od března 2013 pracuje na policejním prezídiu při Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování speciální pracovní tým Tempus, který se zabývá závažnými zločiny a trestnými činy, které byly v minulosti spáchány na území České republiky a i přes intenzívní vyšetřování se je nepodařilo objasnit. Obdobné týmy pracují i na někerých krajských ředitelstvích.
 
Tým si může připsat již první úspěch v podobě objasnění 19 let staré vraždy, do jejíhož promlčení zbýval pouhý měsíc. . .   K násilnému trestnému činu, který byl kvalifikován jak vražda, došlo v roce 1993. Koncem listopadu byl v osobním voze Mercedes Benz nalezen před svým domem v Praze 4 tehdy 32letý J.V., který zemřel na následky střelných poranění. Tehdejší Úřad vyšetřování hlavního města Prahy zahájil úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro trestný čin vraždy. Probíhalo důkladné vyšetřování, při kterém se ale nepodařilo zjistit takové skutečnosti, které by policisty opravňovaly sdělit obvinění konkrétní osobě, a proto byl případ po osmnácti měsících odložen.
 
V červnu 2013 se případ zavražděného J.V. opět otevřel. Policisté ze speciálního vyšetřovacího týmu Tempus, ve spolupráci s policisty Krajského ředitelství Hlavního města Prahy a Středočeského kraje zjistili nové poznatky, na základě kterých došlo v případu k zásadnímu zvratu. Díky těmto informacím zatkli kriminalisté čtyři muže ve věku 48, 49, 52 a 53 let, kteří se na vraždě J.V. různou formou podíleli. Jeden ze čtveřice vraždu J.V. naplánoval, další objednal a zaplatil dvěma mužům, kteří poškozeného usmrtili.
 
Proti všem čtyřem mužům zahájil rada ÚSKPV trestní stíhání a obvinil je z trestného činu vraždy ještě dle právní úpravy platné do konce roku 1994 /§ 219, odst. 1, 2, písm.f) z.č. 140/1961 Sb., trestní zákon/.
 
U všech obviněných byl podán návrh na vzetí do vazby, státní zástupce podal tento návrh k Okresnímu soudu pro Prahu 4. Soudce jej však neakceptoval a vyšetřování čtveřice obviněných mužů tak probíhá na svobodě.
 
Kriminalistům ze speciálního týmu TEMPUS se podařilo zjistit důležité poznatky a následně zatknout osoby, které se měly podílet na vraždě J.V. měsíc před jejím promlčením.  
 
 
mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí PP ČR
13. 11. 2013
 
Reportáže:
 
 

Fotografie z ohledání místa činu z roku 1993

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem