Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policie nabádá k obezřetnosti

ROKYCANSKO - Podvodník nebyl doposud úspěšný, policisté upozorňují zejména seniory na obezřetnost. 

Včera (2.8.2017) přijali policisté na Rokycansku několik oznámení velmi obdobného charakteru. Ve všech případech prostřednictvím pevné linky telefonoval neznámý muž seniorům, který se představil jako jejich vnuk a uváděl, že potřebuje finanční hotovost pokaždé k jiným účelům. Všichni kontaktovaní se zachovali správně a osobám, které se vydávali za příbuzné nevěřili a jejich legendám nepodlehli. Telefonický rozhovor tak vždy skončil ze strany volajícího neznámého muže, když mu oslovení senioři řekli, že nejde o jejich vnuka. Policisté se oznámeními nadále intenzivně zabývají.

Pozor!!!

V takovém protiprávním jednání podvodníci kontaktují zejména seniory. Pachatelé se vydávají za jejich vnuky či vnučky a požadují půjčení finanční hotovosti. Přislíbí, že si hotovost či jiné cennosti přijedou vyzvednout osobně a nakonec přijde cizí osoba, která uvádí, že je posílá jejich vnuk či vnučka, jelikož ti se dostavit nemůžou. Nebo rovnou při telefonickém rozhovoru podvodníci vydávající se za příbuzné řeknou, že pošlou svého kamaráda. Pachatelé jsou schopni vymyslet různé historky, hlavně aby se dostali k penězům seniorů.

Varujeme především starší občany, vyzýváme k obezřetnosti a doporučujeme rodinným příslušníkům, aby své blízké upozornili na podvodníky, kteří jsou schopni přijít s jakýmkoliv scénářem s úmyslem vylákat z nich finanční hotovost. Upozorněte své blízké, aby dodržovali jedno z nejzákladnějších pravidel a nekomunikovali s neznámými osobami. Pokud se jim po telefonu ozve osoba, která se představí jako jejich vnuk či vnučka, která uvádí, že je v tíživé situaci a potřebuje hotovost, ať těmto historkám nepodléhají a neznámým osobám nevěří. Pokud chtějí svým dětem, vnoučatům pomoci, nechť jim poskytnou peníze pouze osobně, nikdy ne jinak!!! Podvodníci vydávající se po telefonu za rodinné příslušníky (vnuky, vnučky), kteří se zaměřují na tuto trestnou činnost, jsou velice výřeční a mají připraveno spoustu argumentů a legend, kterými jsou schopni seniory přesvědčit, aby jim peníze dali. V některých případech se pachatelé představí shodným jménem vnuka (vnučky), někdy je oslovení „ahoj  babi“.  Pokud své příbuzné osobně nevidíte, nevěřte nikomu.

Více k prevenci:

http://www.policie.cz/clanek/podvody-na-seniorech.aspx


nprap. Hana Kroftová
3. srpna 2017

vytisknout  e-mailem