Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policie ČR se zaměřila na drogy

Prostějov - policisté zveřejnili výsledky usilovné práce 

Policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování Prostějov odhalili díky velmi usilovné práci několik případů, týkajících se trestné činnosti drogového charakteru. Jednalo se celkem o tyto tři následující případy:

V prvním případu bylo zahájeno trestní stíhání proti sedmačtyřicetiletému muži, který byl obviněn z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Muž v jednom z bytů na ulici K. Svolinského v Prostějově neoprávněně vyráběl za použití perkusorů a jiných předmětů určených k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky metamfetamin nebo-li pervitin.

V druhém případu policisté obvinili šestatřicetiletého muže z Prostějovska, a to z trestných činů výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a dále nedovolené ozbrojování. Na základě příkazu Okresního soudu Prostějov byla v jednom z domů v obci Brodek u Prostějova provedena domovní prohlídka a následně zajištěny předměty určené k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky. Mezi zajištěnými věcmi byly mimo jiné laboratorní sklo, zkumavky, kádinky, baňky, odměrné válce, plynový vařič s hořákem, digitální váha, nádoby s obsahem chemikálií a další věci. Dále muž na stejném místě přechovával zakázané střelivo různých kategorií a ráží – jednalo se celkem o 1043 nábojů. V rámci prohlídky policejní orgány zajistili rovněž zbraň, a to samopal vzor 58 a dále odcizené vozidlo Opel Vectra a další vozidlo tov. zn. BMW, jehož původ je předmětem dalšího šetření.

Třetí případ se odehrál v jednom z bytů na ulici B.Němcové v Prostějově. Policisté obvinili pětatřicetiletého muže z Prostějova z přečinu Výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu. Při domovní prohlídce byly ze strany Policie ČR zajištěny předměty určené k nedovolené výrobě omamné nebo psychotropní látky. Jednalo se celkem o 54 položek, mezi kterými bylo například: laboratorní sklo, zkumavky, kádinky, baňky, odměrné válce, plynový vařič s hořákem, digitální váhy, žiletky, pinzety, různé nádoby s obsahem chemikálií, injekční stříkačky a další věci.

 

V souvislosti s odhalením výše uvedených případů byla důležitá i otázka, jakým způsobem osoby obstarávaly suroviny, které jsou pro výrobu metamfetaminu, nebo-li pervitinu podstatné. V důsledku toho byla včerejšího dne realizována i cílená kontrola lékáren na území města Prostějov. Kontrola byla realizována inspektory Státního ústavu pro kontrolu léčiv za podpory SKPV Policie ČR Prostějov.
Kontrola se zaměřovala na příjem a výdej registrovaných léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu, které jsou volně prodejné. Výsledky cílené kontroly lékáren budou známy v průběhu dalších dnů, poté co Policie ČR obdrží oficiální zprávu ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
Při kontrole jedné z lékáren pojali kontrolní orgány důvodné podezření, že vedoucí lékárnice může být s ohledem na své chování a jednání při výkonu zaměstnání ovlivněna návykovou látkou (alkoholem). Toto podezření se v zápětí potvrdilo. Provedenou dechovou zkouškou byla naměřena hodnota 2,21 promile alkoholu. Tímto skutkem se policisté dále zabývají.

 

por. Bc. Petr WEISGÄRBER
18.3.2011

vytisknout  e-mailem