Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policie ČR na Dnech NATO

Nové fenomény v bezpečnosti Evropy. 

Policie ČR aktivně vystoupí na Dnech NATO, které se konají o nadcházejícím víkendu v Ostravě. Mottem letošní akce je „Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita“. Cílem Dnů NATO je prezentovat široké veřejnosti co nejpestřejší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti.
 
Akce je řazena do klubu prestižních evropských show. Hlavní program se odehrává na Letišti Leoše Janáčka, kde bude Policie ČR společně se zahraničními policejními sbory ze Slovenska a Polska prezentovat policejní techniku, a veřejnosti dáme také možnost nahlédnout do výcviku našich ozbrojených jednotek. Předvedeme ukázku s názvem „Zvládání krizových situací v silničním provozu v extrémních podmínkách – police Drifting“.
Řidiči bezpečnostních sborů jsou důležitou a nenahraditelnou součástí v celém Integrovaném záchranném systému. Na jejich dovednosti je bezprostředně závislý úspěch výjezdu a následného zásahu. V extrémních podmínkách, ve vysoké rychlosti, v platném dojezdovém čase musí bezpečně ovládat své vozidlo. „Klademe velký důraz na vzdělávání v řidičských schopnostech i dovednostech policistů, na lepší ovládání a dokonalejší pochopení fyzikálních vlastností vozidla za krizových podmínek,“ prozradil policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. Do podobné situace, jakou bude znázorňovat simulovaná ukázka, se dostane ročně na pět set policistů.
 
Kromě hlavního a pro veřejnost atraktivního programu se v rámci Dnů NATO koná řada jednání, besed a přednášek s významnými hosty. Letos se budou zástupci vedení Policie ČR aktivně účastnit bezpečnostního semináře na téma Hybridní válka jako nový fenomén v bezpečnostním prostředí Evropy. Evropa od roku 2014 intenzivně čelí novému druhu hybridních bezpečnostních hrozeb, tzn. hrozeb informačních, ekonomických nebo kybernetických válek, teroristických činů a jiných více či méně organizovaných zločinných aktivit. „Tyto hrozby neznají hranice. Považuji za velmi důležité stanovit a zajistit komplexní mezinárodní přístup všech bezpečnostních složek, abychom těmto válkám byli schopni společně lépe čelit,“ zdůraznil policejní prezident brig. gen. Tomáš Tuhý. V loňském roce Policie ČR na Dnech NATO vystupovala na semináři o kyberkriminalitě a jejich aktuálních trendech.
 
Tradice Dnů NATO začala v roce 2001. Z původně regionální veřejné prezentace armády, policie a záchranářů se stala největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě.

plk. Ing. Jana Macalíková
18. 09. 2015

vytisknout  e-mailem